2566 взели BG паспорт от началото на годината, 1635 получили отказ
2566 души са получили българско гражданство за първите 6 месеца на тази година. Това става ясно от отчетите на комисията по придобиване на българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова за периода от 1 януари до 30 юни.
 
Комисията разглежда всеки от случаите, предложени от министъра на правосъдието, и се произнася след това. За посочения период са издадени общо 98 указа за 3068 случая за промени в българското гражданство.
 
409 души са възстановили българските си паспорти, става още ясно от отчета, публикуван на сайта на президентството.
 
На 88 души са отнети българските паспорти. На 1390 пък въобще е отказано наше гражданство по предложение на министъра на правосъдието, подкрепено от комисията, а на други 245 - по решение на вицепрезидента.
 
46-има са получили "не" за възстановяване на гражданството си у нас.
 
На петима души е отменена натурализацията въз основа на укрити от лицата данни и факти, които биха били основание комисията да откаже такава, ако са били известни предварително. Става въпрос за влезли в сила осъдителни присъди, както и за постъпили данни за издирване за извършено престъпление или ползване на неистински документи.
 
През 2018 г. пък 8362 лица са придобили българско гражданство на основание произход, родител български гражданин или обща натурализация. Тогава най-големите мераклии за български паспорти са били от Северна Македония - 3619 души, следвани от украинците - 1422. След това се нареждат молдовци и израелци - по около 600 души, следвани от сърби, албанци и турци.
 
Сред одобрените за BG гражданство миналата година има и австрийци, руснаци, испанци, виетнамци, сирийци, ливанци, грузинци, италианци, канадци, дори 3-ма китайци.
 
По един унгарец, монголец, кубинец, уругваец, пакистанец, холандец също са взели наши паспорти.
 
За миналата година Йотова е подписала указ за придобиване на българско гражданство на 11 лица поради наличието на интерес от натурализацията им за развитието на българския спорт: бокс, борба, кану-каяк, фигурно пързаляне, футбол, художествена гимнастика, преподавател и треньор. Други четирима са получили български паспорти за особени заслуги в областта на културата, а един - и за особени заслуги в икономическата сфера.
 
За същия период е отказано гражданство на 1245 души, най-често заради подправени документи в предишно производство по натурализация, ползване на чужда самоличност или с отнето право на постоянно пребиваване в страната.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно