Регламентират използването на тротинетки
За ясен регламент за използването на електрически тротинетки в градска среда настоява Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата. Вече е подготвена проектонаредба за употребата на тези превозни средства. Според нея максималната допустима скорост на придвижване ще е 20 километра в час, а тротинетките не трябва да бъдат управлявани от хора под 14 години.
 
Електрическата тротинетка е на мода. Нейната мобилност я прави все по-популярна сред младите хора у нас.
 
Диляна Йорданова: Електрическата тротинетка е много удобна, като се стига от точка А до точка Б за много кратко време, не стоиш в задръствания. Също така е много еко. В София има обособени велоалеи, но те са на много малко места. И масово хората вървят по тези тях. Когато им свирнеш, за да се дръпнат, хората се сърдят. Когато караш по тротоарите, пак се сърдят.
 
Поради зачестилите инциденти Франция и Германия вече забраниха карането на превозните средства по тротоарите, но те могат да бъдат използвани по велоалеите и пътните платна. В България все още се дискутира темата къде точно да бъдат карани електрическите тротинетки. 
 
Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет: Опитът, който имаме, е че в повечето случаи тротинетките са приравнени до велосипедисти и те се движат като велосипеди. Факт е, че има сериозно притеснение, когато се използват по тротоарите. Те са безшумни и имат сериозна скорост. Инцидентите, които могат да настъпят с останалите участници в движението, било то пешеходци или велосипедисти, винаги са налице - и това се случва често в други европейски градове.
 
Според подготвената проектонаредба електрическите превозни средства трябва да бъдат оборудвани с две независими една от друга спирачки и да имат поне един ясно звучащ звънец. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно