Премиерът на Косово подаде оставка, заподозрян във военни престъпления
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе повикан да говори пред Специалния съд за военните престъпления в Косово в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления, съобщават агенция Косовапрес и изданията Лайми и Коха.нет.
 
"Получих обаждане от Специалния съд като заподозрян и ми предложиха да отида като министър-председател или като обикновен гражданин на Косово. Аз избрах второто", каза Харадинай. Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е създаден през 2015 г., за да съди военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от АОК, по-конкретно срещу сърби, роми и политически опоненти на косовските албанци по време и след войната през 1998-99 г.
 
Харадинай прочете писмото, с което подава оставка, но заяви, че 100-процентните мита, които неговото правителство въведе върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, остават в сила до ново решение.
 
"След оставката връщам мандата на народа и вие сте първите, на които съобщавам", каза бившият командир на Армията за освобождение на Косово на пресконференция в Прищина в петък, 19 юли. Според него, сега е ред на президента Хашим Тачи да започне консултации за провеждане на парламентарни избори.
 
Харадинай разкри, че на следващия вот ще се кандидатира отново и ще се опита да спечели доверието на хората.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно