Прецедент
Ръководителят на Военно-окръжна прокуратура-София предлага съкращаване на щатове
Четири места за прокурори и четири за следователи в обвинението ще бъдат трансформирани и разпределени между окръжните прокуратури в страната
Ръководителят на Военно-окръжна прокуратура-София предлага съкращаване на щатове

Изненадващ прецедент бе поставен за обсъждане пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието й в сряда. Административният ръководител на Военно-окръжна прокуратура в София Емил Ангелов е поискал не увеличаване на щатовете в обвинението, на което е начело, както правят повечето му колеги в страната, а съкращаване на бройки. Прокурор Ангелов сам е проявил инициатива за оптимизиране на щатовете във Военно-окръжната прокуратура в столицата, като е поискал кадровият орган да закрие по четири щата за прокурори и следователи в обвинението заради ниската натовареност на този орган на съдебната власт.

"За първи път някой предлага съкращаване на наличните щатове, вместо да иска увеличаване. И това е колегата Ангелов. Очевидно, по-голямата част от магистратите с пагон са с чест", изненада се главният прокурор Сотир Цацаров.

Предложението на прокурор Ангелов не стана обект на дебат между кадровиците и бе прието единодушно с корекцията, че въпросните четири щата за прокурори и четири за следователи ще бъдат обединени в осем места за следователи и ще бъдат разпределени между съответните отдели към окръжните прокуратури в страната.

Така, вследствие на закриването на бройки за магистрати във Военно-окръжната прокуратура, по един щат за следовател ще бъде открит в следствените отдели към окръжните прокуратури в Монтана, Перник, Варна, Бургас, Разград и Софийска градска прокуратура. Останалите две следователски места отиват в Окръжна прокуратура-Велико Търново. Последната дума по така взетото решение от Прокурорската колегия на ВСС е на Пленума.

Както е добре известно, военните магистрати, както прокурорите и следователите, така и съдиите, работят при изключително ниска натовареност, поради което още през ноември м.г. самите те предложиха законови изменения с цел увеличаване на работата им. Тези идеи обаче към момента са заседнали в Министерството на правосъдието, където от месеци няма сформирана работна група, която да се занимае с тях. След като стана ясно, че и становището на самото правосъдно ведомство, както и това на министъра на отбраната във връзка с разширяването на компетенциите на военните магистрати и респективно увеличаването на натовареността им е категорично негативно, не се очаква скоро такава работа група да бъде създадена и да заработи.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Браво
|
нерегистриран
27 юни 2019, 18:31
4
-1
Достойна постъпка …..но логиката диктува ЗАКРИВАНЕ на паразитните военни структури .
2
|
нерегистриран
27 юни 2019, 09:05
3
0
До коментар [#1] от " ":
Закривай! Без преназначаване в други звена, достатъчно работа има и в селското стопанство, и в магистралното стоителство, и в туризма.

Какво селско стопанство, какъв туризъм, какви магистрали?
В селското стопанство има няколко олигопола без нито един осигурен работник, като основната им дейност е точене на еврофондове.
Като заработи новата Комисия са ЕС ще затворят за нас кранчетата на еврофондовете и с това ще приключи строенето на магистрали.
Що се отнася до туризма - проблемите в Турция и Гърция се решиха, тъй че всички туристи отиват там, дори българските. Тук най-много да дойде някой пиян руснак, щото в нормалните курорти не пускат такива като него.

Орязва се всичко, защото пари няма. Щом посегнаха дори на най-святото - партийните субсидии - правете си сметка колко смея окъсали.
1
|
нерегистриран
26 юни 2019, 14:42
11
-5
Закривай! Без преназначаване в други звена, достатъчно работа има и в селското стопанство, и в магистралното стоителство, и в туризма.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно