Данаил Кирилов след среща с Вера Йоурова
Международната конюнктура пречила за отпадане на мониторинговия механизъм
В петък представят промените в ЗСВ, които ще позволят разследване на "тримата големи" в съдебната власт
Международната конюнктура пречила за отпадане на мониторинговия механизъм

Правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за БНТ

Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това коментира пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод предстоящата процедура за избор на нов главен прокурор.
 
Според Кирилов това не би трябвало да е така, тъй като "през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си".
 
Министърът обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор с думите: "Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ." В същото време той добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество. Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.
 
Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на "тримата големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.
 
Министърът на правосъдието коментира и обявената инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка. "Идеята за новия орган е на вицепремиера за правосъдието Екатерина Захариева", съобщи още Кирилов.
 
Министърът не изказа мнение дали механизмът ще бъде прекратен в края на мандата на настоящата Европейска комисия, което беше обещано от нейния председател Жан-Клод Юнкер, но каза, че е провел едночасов разговор по темата с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова миналата седмица. "Йоурова ми каза, че има пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас", посочи министърът. Най-важният от тях според Кирилов е международната конюнктура и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на ЕС, сред които Румъния, Унгария и Полша. "Въпросът е на доверие. Въпросът е да докажем, че тези мерки са стабилни и сме успели да постигнем необратими резултати", допълни правосъдният министър.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
*************************************
|
нерегистриран
13 юни 2019, 19:23
1
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6
|
нерегистриран
13 юни 2019, 10:42
8
-2
"Въпросът е да докажем, че тези мерки са стабилни и сме успели да постигнем необратими резултати", допълнил правосъдният министър.
Ти да видиш, стабилност, министъре !
Стабилно зле сме !
Правов ред, предвидимост ?!?
Какъв правен ред и каква предвидимост, и какво да/ ще доказваш, като ни видят самия министер, който, бой да го бият, не може да обясни поради какви чутовни интелектуални качества, квалификация, респ. експертиза, евентуално - характер, дават основание да заема именно тази позиция ?!?
Същото се отнасяше и за "майката" на нацията, и за онова девойче с многото и все палави рокли, същото и за Дианчето, същото и за ....
5
*************
|
нерегистриран
13 юни 2019, 10:28
4
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
барни ръбъл
|
нерегистриран
13 юни 2019, 09:24
7
-2
Шефе, честит рожден ден! Днеска какво желаеш от мен, готов съм на всичко за теб! Обичаме те!
3
|
нерегистриран
13 юни 2019, 09:20
13
-2
И Космосът й той носи вина, Данаиле !!!
2
shadow of the eagle
|
нерегистриран
13 юни 2019, 09:13
13
-1
"Пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас" или общо десет фактор, а той споменава само за един от тях, кои са останалите девет фактора?
1
Страхотия
|
нерегистриран
13 юни 2019, 07:20
9
-5
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Гледах го и по- прост човек не съм срещал скоро
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно