Арестуваният кмет на Божурище теглил заем от 1 млн.лв. при годишна заплата 22 000 лв.
Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение за Георги Димов
Арестуваният кмет на Божурище теглил заем от 1 млн.лв. при годишна заплата 22 000 лв.

Кметът на Божурище Георги Димов бе задържан във вторник

С обвинение за длъжностно престъпление ще се сдобие кметът на Божурище Георги Димов заради продажбата на общинска земя при съмнителни условия. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата. Заместничката му Габриела Дончева и началникът на отдел "Общински имоти" Цветелина Димитрова пък ще отговарят за документно престъпление.

Държавното обвинение ще иска и отстраняването на Димов и Дончева, като съдът ще решава и дали кметът ще получи най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

По време на брифинга стана ясно, че кметът е изтеглил 1 млн. лв. кредит от банка при годишна заплата от 22 000 лв., като и взел кола на лизинг. Ще се установява с какво е обезпечен заемът.

Според събраните до момента данни, след решение на Общинския съвет за продажба на имотите на търг, обявата е била качена на сайта на общината само час преди крайния срок. Дончева и Димитрова пък съставили и подписали протоколи, според които обяви са били лепени на табла в кметствата в Божурище и Гурмазово – а това не отговаряло на истината.

За нередностите председателят на Общинския съвет сигнализирал на кмета, който обаче разпоредил търгът да се състои. След провеждането му само в рамките на ден договорите за продажба били сключени и вписвани – без да е изтекъл срокът за обжалване и при положение, че е бил внесен протест в съда. Новите собственици са 3 юридически лица (пълномощник на едно от които е бащата на Георги Димов) и физическото лице Ваня Дойчева – следовател от Националната следствена служба.

"Установява се как физическото лице и фирмите са разбрали за провеждания търг – само те, а не всички граждани, които са имали интерес", коментираха от прокуратурата.

Според държавното обвинение имотите (за които още в началото на годината кметът твърди, че са в мочурище и не са в регулация) са продадени за 2,16 лв. на квадрат, а гранични на тях парцели са стрували по 40-50 евро на квадрат. Тепърва ще се прави експертиза за реалната цена на продаденото, от която ще стане ясно с колко е била ощетена общината. Ще тече и административно производство по отношение на самите продажби.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно