Окончателно
ВАС обяви за нищожна методиката за санкциониране по европроектите за селските райони
Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" не е овластен нито от Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове, смятат върховните съдии
ВАС обяви за нищожна методиката за санкциониране по европроектите за селските райони

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".

Административно дело № 1757/2019 г. е образувано по касационна жалба на ДФ "Земеделие", след като през декември м.г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР, съобщиха от съда.

Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Върховните съдии напомнят, че съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" не е овластен нито от Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт, смята петчленният състав на ВАС. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно