По програма на фондация "Конрад Аденауер"
Излeзе превод на български на над 230 решения на Федералния конституционен съд на Германия
Сборникът бе представен на конференция, чиито гости бяха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, конституционни и върховни съдии
Излeзе превод на български на над 230 решения на Федералния конституционен съд на Германия

Сборникът с преводи на български език на над 230 ключови решения на Федералния конституционен съд на Германия е издаден с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер"

Сборник с преводи на български език на над 230 ключови решения на Федералния конституционен съд на Германия бе представен в зала "Тържествена" на Съдебната палата в София в понеделник. Събитието бе организирано от фондация "Конрад Аденауер" в рамките на Програмата за върховенство на закона за Югоизточна Европа. По време на събитието бе проведена и конференцията във връзка с навършването на 70 години от приемането на немския Основен закон (Grundgesetz).

Сборникът с преводи е част от поредица издания в страните в региона, като българският превод е най-обемен и е над 1000 страници. Сборникът обхваща целия времеви период от създаването на съда през 1951 г. Изданието цели да бъде инструмент за работа за българската съдебна общност, както и за останалите юристи и научни работници, към който да могат да се обръщат в своята практическа и академична работа.

Сред гостите на събитието бяха главният прокурор Сотир Цацаров, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, конституционни съдии, върховни съдии, председателят на Висшия адвокатски съвет  Ралица Негенцова, деканите на юридическите факултети в София и редица преподаватели.

Конференцията беше открита от президента Румен Радев, който подчерта ролята на националния Конституционен съд и се обяви в подкрепа на идеята за индивидуална конституционна жалба. След него изказвания направиха Йорк Шуграф,  заместник-посланик на Федерална република Германия, председателят на българския конституционен съд проф. Борис Велчев, както и доц. д-р Мартин Белов, зам.-декан на юридическия факултет и научен редактор на сборника. Доц. д-р Мартин Белов определи изданието като своеобразен "Розетски камък" за разбиране на съдебния диалог в Европейския съюз, воден между националните конституционни съдилища и Съда на ЕС. Директорът на Програмата за върховенството на закона Хартмут Ранк приключи първата част на конференцията, като изрази удовлетвореността от изданието и подчерта значението на сътрудничеството между националните конституционни съдилища.

Във втората част от конференцията изказвания направиха д-р Сибиле Кесал-Вулф, съдия от Федералния конституционен съд на Германия, проф. Емилия Друмева, и конституционните съдии Константин Пенчев и Красимир Влахов. Те засегнаха актуални въпроси пред съвременния конституционен съд при утвърждаването на правовата държава, сред които ролята на държавата при опазването на природното богатство и плажната ивица, еволюцията на юриспруденцията на конституционните съдилища в светлината на развитието на европейската интеграция и ползите от индивидуалната конституционна жалба за защитата на основните права на гражданите.

Зад сборника стои трудът на научния редактор доц. д-р Мартин Белов, редактора Симона Велева, преводачите Анастас Пунев, който е и негов редактор, Марин Маринов и Димитър Стоименов. Изданието ще се разпространява безплатно от фондацията в рамките на дейността на Програмата за върховенство на закона.  

"Това издание е една важна крачка по пътя към едно още по-силно институционално и съдебно сътрудничество между Германия и България. В него на преден план стоят защитата на фундаменталните основни права и свободи, както и закрилата и укрепването на правовата държава", заяви ръководителят на Програмата Хартмут Ранк.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно