Ветко Арабаджиев остава окончателно в ареста
Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Ветко Арабаджиев. Съдебното заседание продължи няколко часа, а в залата бяха отправени остри реплики заради спор свързан с превода на решението на испанския съд, с което бизнесменът беше върнат в България.
 
В съдебната зала защитата на Ветко Арабаджиев поиска да бъде направен нов превод на част от решението на Апелативния съд в Мадрид. Според адвокат Илиян Василев в документите е записано, че Арабаджиев е предаден на българските власти заради участие в организирана престъпна група и изпиране на капитали. В превода на български език, представен на прокуратурата обаче, пише, че става въпрос за данъчни престъпления. Според защитата бизнесменът може да бъде задържан в ареста само за това, за което е екстрадиран.
 
Илиян Василев, адвокат: Съдиите го задържаха за данъчни престъпления, а прокурорите са представили на съда превод, където този термин, за тези, които знаят испански "делитос фискал" е данъчно престъпление, а тука е преведено фалшификация на пари.
 
В залата бяха прочетени и двата превода - този на прокуратурата и на защитата, а съдът реши, че няма разминаване.От държавното обвинение заявиха, че имат достатъчно събрани доказателства срещу Ветко Арабаджиев, свързани с данъчни престъпления и представиха част от тях в залата. Оттам заявиха, че Европейската заповед за арест изготвена от специализираната прокуратура включва пет престъпления.
 
Кирил Пейчинов, прокурор: Категорично искам да заявя, че не е състоятелен доводът на защитата, който се опита да повлияе някак си и на публиката и на съдебния състав в залата, че видите ли прокуратурата била изключила от приложното поле на европейската заповед за арест данъчните престъпления. Данъчните престъпления попадат в нейното приложно поле. Проблем с превода няма.
 
Бизнесменът бе екстрадиран у нас на 5 май, след като заедно със съпругата си бе задържан от полицията в Барселона. Маринела Арабаджиева е все още в Испания, където очаква решението на съда. По делото е обвинен и синът им Вълчо, който е на свобода под гаранция от половин милион лева.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно