Обновена  15 апр 11:55
Съдът отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ-Силистра
Решението на съда не е окончателно
Съдът отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ-Силистра

Милен Пенчев в съдебната зала, снимка: Архив

Специализираният наказателен съд (СНС) отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев, обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии срещу 10 000 лева. Според съдебния състав, той няма как да повлияе на разследването или на свидетели по делото, тъй като е с мярка за неотклонение "домашен арест", съобщиха от държавното обвинение.

Междувременно СНС отстрани от длъжност началника на отдел "Пенсии" в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова. Според магистратите, определената за нея от Апелативния специализиран наказателен съд гаранция от 7000 лева, може да се яви пречка за изясняването на обективната истина. Тя има достъп до документацията, може да повлияе на свидетели или да извърши престъпление срещу правосъдието, мотивира се съдът.

Милен Пенчев, Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров бяха привлечени към наказателна отговорност след специализираната акция в НОИ-Силистра и София. Според прокуратурата са били източвани пенсионни фондове. Желаещите максимална пенсия получавали за целта фалшиви документи. По делото стана ясно, че на Стоянка Симеонова са диктувани номера с разпореждане за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала и контрол по движението на преписките за пенсиониране, като сумите са варирали между 8 и 10 хиляди лева. Плащани са ѝ разсрочено.

Милен Пенчев е е директор на НОИ в Силистра отпреди 7 години, дотогава е зам.-кмет на Силистра по финансите, настоящ общински съветник от партия "Социалдемократическа партия". Преди 8 години бе кандидат-кмет на Силистра от ВМРО. Бивш президент на футболен клуб "Доростол".

Държавното обвинение ще протестира решението на първоинстансионния съд, като делото в Апелативния специализиран наказателен съд ще се гледа на 23 април 2019 г. от 10 ч.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно