Във Велико Търново
КС ще проведе открито заседание по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция
Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа
КС ще проведе открито заседание по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция
Велико Търново днес и утре е домакин на националните чествания за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тази вечер в музей "Възраждане и Учредително събрание" тържествено открито заседание ще проведе Конституционният съд.
 
В сградата, където преди 140 години е приет първият ни основен закон, пред конституционните съдии приветствия ще отправят президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Доклад за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция ще представи конституционният съдия Атанас Семов. Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано през деня Букикио ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет".
 
Честванията днес включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще представи монографията си "Бащите на Търновската конституция".
 
В музей "Възраждане и Учредително събрание" председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие изложбата "Учредителите. Търново и българската държавност". В нея, освен лични вещи на първите ни законотворци, посетителите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и архиерейската корона на Видинския митрополит и български екзарх Антим I, който е бил председател на Учредителното събрание.
 
Президентът Румен Радев тази вечер да връчи почетен знак на читалище "Надежда" по случай 150-ата годишнина на културната институция, допълва БНР.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно