Обновена  18 мар 21:27
От НАП припомнят
Регистрираните по ДДС имат две седмици, за да сменят касовите си апарати
1600 собственици на електронни магазини са се регистрирали пред данъчната администрация
Регистрираните по ДДС имат две седмици, за да сменят касовите си апарати
Регистрираните по Закона за данък върху добавената стойност лица, които не използват софтуер за управление на продажбите, а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да гo сменят или модифицират, съобщиха от данъчната администрация. Лицата, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и не използват софтуер за управление на продажбите трябва да сменят или модифицират фискалните си устройства до края на юни 2019 г.
 
Срокът за лицата, които използват софтуер за управление на продажбите (регистрирани и нерегистрирани по ДДС), се очаква да бъде удължен до края на септември 2019 г.
 
Удължаването на срока се отнася само за лицата, които след 1.04.2019 г. използват софтуер за продажбите, напомнят от НАП. В случай че задълженото лице, извършва дейност в повече търговски обекти (в част от които използва софтуер, а в други обекти не), е важно да се отбележи, че за обектите в които не използва софтуер за управление на продажби лицето следва да приведе дейността си в съответствие с изискванията в срок до 31 март 2019 г. (ако е регистрирано по ЗДДС лице), респективно до 30 юни 2019 г. (ако е нерегистрирано по ЗДДС лице), а за обектите в които използва софтуер за управление на продажби срокът е до края на септември 2019 г.
 
Лицата, използващи СУПТО ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30.09.2019 г., като от началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани, предупреждават от НАП.
 
До 29 март 2019 г. е срокът, в който собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи. До момента са обявени 1600 електронни магазина.
 
Важни крайни срокове по Наредба Н-18 (след предстоящите промени):
 
29.03.2019 г.
 
Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.
 
31.03.2019 г.
 
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
 
2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.
 
30.06.2019 г.
 
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по
 
ДДС лица, които не ползват СУПТО.
 
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.
 
30.09.2019 г.
 
Всички търговци - независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект.
 
31.12.2019 г.
 
Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често ползвани в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с изискванията на наредбата.
 
Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат права на пациентите
 
Предупреждение от лекари - новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат правата на пациентите. Позицията е на Българския лекарски съюз и на Сдружението на семейните лекари. 
 
Съсловните организации предупреждават, че заради изискването личните лекари да свържат софтуера и касовите си апарати с НАП, данъчните ще имат достъп до здравните досиета на пациентите. Софтуерът, с който работят личните лекари съдържа информация за прегледите и здравословното състояние на пациентите им. Затова съсловните организации настояват изискването за свързване на софтуера на личните лекари с НАП да отпадне, съобщава БНТ.
 
От НАП коментирали, че анализират фискалните рискове и спецификите при използването на софтуер от договорните партньори на здравната каса. Обсъждат се и възможности за промяна. 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно