От КПКОНПИ установили
Повече от 700 са подадените декларации с пропуски или несъответствия през 2018 година
Според Пламен Георгиев данните са "фрапиращи", защото досега при проверките на Сметната палата, цифрите са били много по-малки
Повече от 700 са подадените декларации с пропуски или несъответствия през 2018 година

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Повече от 700 са подадените декларации с пропуски или несъответствия през миналата година, отчете председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев при представянето в Народното събрание на първия годишен доклад на новия антикорупционен орган за изминалата година. "Тази цифра за нас е доста фрапираща, защото досега при проверките, докато тази дирекция беше в Сметната палата, цифрите бяха много по-малки", коментира Георгиев и обясни, че вероятно тази цифра се дължи на въведените нови декларации и недостатъчно добрата разяснителна кампания.

Според доклада, по направление "Публичен регистър" са били приети 2 866 ежегодни имуществени декларации, 3 568 встъпителните декларации за имущество и конфликт на интереси и 102 финални декларации. Пламен Георгиев посочи, че комисията вече е приключила с проверката им и отбеляза, че пропуски са констатирани в декларации на лица от всички кръгове, включително народни представители, министри, заместник-министри, кметове, общински съветници. "По процедура сега те ще бъдат поканени да отстранят тези пропуски, след което ще оповестим и списъка с лицата", добави той.

Общо през 2018 г. в съдилищата на страната са внесени 198 искания за налагане на обезпечителни мерки в размер на 316 668 042,69 лв., сочи докладът. Пламен Георгиев отбеляза още, че според официална статистика на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година, 90 % от общото продадено имущество от НАП е конфискувано от КПКОНПИ.

За 2018 г. са постановени 28 решения с установен конфликт на интереси. За сравнение Георгиев отбеляза, че през 2017 г. конфликт на интереси е установен само по три производства. "Цифрите говорят за изключително повишена ефективност", коментира той и отбеляза, че това се дължи на приетия от парламента закон, който дава достъп на комисията до източниците на други институции. "Имаме 701 сигнала - това е един добър знак за доверие в нашата много млада, но вече интензивно работеща институция", заяви председателят на КПКОНПИ и допълни, че през миналата година Комисията е имала редица успешни акции. "За комисията е успех, че прокуратурата е уважила събраните доказателства и е повдигнала обвинения", коментира Георгиев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Съветче
|
нерегистриран
14 март 2019, 13:04
3
-1
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Пацко, смело и с куфарите на село! Българите, като селски народ, са добри. Ще ти простят. Даже работа ще ти намерят.
2
Ставри
|
нерегистриран
14 март 2019, 05:57
5
-4
Предлагам за декларациите с невярно съдържание да бъде приложен закона!

700 лв лица с власт подали декларации с "неточно" съдържание-и не се случва нищо, сравни- ако гражданинът Петов от панелката в Младост 4 подаде каквато и да е декларация с невярно съдържание-се случва случка.


При пропуски, несъотвествия и тн-корекцията се извършване не с уточнения и пояснения, а с изпращане при Бай Ставри-той е строг, но справедлив. Първата година е трудно, после се свиква.
1
*****************
|
нерегистриран
14 март 2019, 01:31
7
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно