Петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста
До момента е документиран трансфер на над 25 млн. евро по метода "Хавала"
Петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста

снимка и видео: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. В неделя беше гледана мярката за неотклонение. По искане на прокуратурата това стана при закрити врата. Досъдебното производство продължава своя ход, съобщи наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова. Обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм, уточни прокурор Станкова: "Те са с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на нашето законодателство е тежко, умишлено. За първото законодателят предвидил наказание от 3 до 12 години, за второто - до 12 години лишаване от свобода. Към настоящия момент едно от лицата е извън територията на нашата страна, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки. А чужденец е и към настоящия момент мога да кажа, че се преценява чисто в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети".
 
Петимата, за които прокуратурата внесе искане да им бъде взета "най-тежката" мярка за неотклонение са: Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова. Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие. Това е мъж от сирийски произход, който се издирва. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България.
 
"В настоящото производство съдът намери, че са налице достатъчно доказателства за изграждане на обосновано подозрение, че всеки един от обвинените лица е автор на инкриминираното деяние, предмет на повдигнатото обвинение. Виждате делото съдържа изключително голям обем от доказателства, разпитани са изключително много свидетели, извършени са много процесуално следствени действия по претърсване и изземване, по разпознаване, обискиране на физически лица. Събран е в резултат на тези извършени действия по разследването и изключително голям обем от веществени доказателства, които според мен подкрепят извода за наличие на обосновано подозрение за авторство и на двете процесни престъпления", каза съдия Аделина Иванова, цитирана от БГНЕС.
 
"В резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия", съобщи в събота говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 
 
Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като "Хавала". Арабската "Хавала" е анонимна и добре работеща система за превод на пари без никакви документални следи. "Хавала" от арабски означава "прехвърлям".
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно