Цветанов за "Октопод": Основният свидетел загина в катастрофа, друг го сякоха с брадва

"Попитайте свидетелите по процеса "Октопод", които са сплашени или нямат финансова възможност за добра защита. Основния не можем да го попитаме - той не е между живите, загина в пътен инцидент (Георги Цветанов - бивш банкер от Плевен - б. р.). Дали е било пътно произшествие? На втория основен свидетел беше направен опит за съсичане с брадва (Пламен Устинов - б.р.). Отидете в селото, в което живее, и го попитайте как му се обърна животът след машината и мрежата. Да го натикат там, за да не може да каже нищо, и да се знае, че никой няма да му повярва. Не случайно това дело е "Октопод". Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод оправдателната присъда за Алексей Петров, постановена в петък.

"Разказвам неща, които са ми споделяли свидетели, докато бях вътрешен министър, защото са повярвали, че държавата може да бъде по-силна. Те или не са между живите, или са си оттеглили показанията", повтори Цветанов. И продължи с още една история: "Един от тях дойде при мен и каза, че когато са отишли с два джипа и с автомати, когато са го заплашили да плати едни пари, той нямал друг полезен ход. Платил ги е, за да съхрани бременната си съпруга. И когато е приключил "разговора", усетил, че се е изпуснал биологически."

Цветанов разказа още: "Имаше дела, които приключиха за кратък период, с пълната мобилизация и без опити за отлагане - "Килърите" (също операция, извършена от него като вътрешен министър - б.а.). Убийството на Петър Лупов и на Румен Рачев, палежите и въоръжените грабежи забравихме ли? Държавата се справи с организираната престъпност, показа, че е по-силна. "Килърите" - за кратък период от време, изключително тежко дело, без прецедент - имаме доживотни присъди, без право на замяна. Отвличанията - по делото на Наглите имаше един от оправданите лица, в който намериха банкнота от откупа на Гунински. Помните ли свидетелите по това дело и хората, които после промениха показанията си? Знате ли колко хора - жертва на тези групи, са ме поздравявали? Като ги питам защо не свидетелстват, всички казват - страх." Той коментира съдебното решение по делото "Октопод", без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър, беше оневинен в петък вечер. Делото продължи 9 години.

Попита още: "Спомняте ли си операцията за Брендо, за тоновете наркотици, които се прекарваха контрабандно от Южна Америка за Европа? През 2008 г. италианските власти бяха донесли материали, за да може да бъде неутрализирана и задържана тази група. Знаете ли какво се случи? При задържането на Брендо 18 мобилни телефона, които бяха намерени при него - това беше от доклада на италианските ни партньори. През 2012 г. ние задържахме тази група - 13 човека, заедно с представители от италианската мафия, които бяха осъдени на 20 г. затвор на последна инстанция в Италия. Някои от групата бяха осъдени в Румъния. А как вървеше процесът, години преди това стартиран у нас за пране на пари? По него нямаше действие. Имаше връщане на това дело и ВКС покри дефицита на първите две инстанции, и стигна до осъдителна присъда колко години по-късно..."

Цветанов напомни и делата по въоръжените грабежи и по магистралните. И обобщи: "Единственото, по което сме се водили, когато бяхме обвинявани в полицейщина и какво ли не, беше интересът на обществото, на демокрацията, на правовия ред и евро-атлантическото партньорство. Постигнахме го това благодарение на общата работа и политическата воля."

Цветанов цитира изследване на Центъра за изследване на демокрацията, което е показало, че в периода 2000-2016 г. най-ниските нива на корупция са били през 2010 и 2011 г. - под 10%, а най-високите - през 2000 г. и при Орешарски.

"Горд съм с това, което направихме в този период с професионалистите в системата на МВР. Спомняте ли си отвличанията, въоръжените грабежи, операциите шок, печатниците в Долно Сахране, спомняте ли си недоверието, което имаше към българската правоохранителна система, за Килърите, за поръчковите убийства? Когато системата и машината работят, тогава и съдът може да издаде присъди", каза по-рано пред БНТ Цветанов. И продължи: "От прокуратурата специално беше командирован прокурор, работил и по делото за Митьо Очите - той беше отстранен. Спомняте ли си за съдията, която също беше отстранена? Спомняте ли си за всички свидетели, които говореха за това как с автомати и с автомобили са отивали и са взимали парите на тези хора? Никой не си говори днес за жертвите." Цветанов пак изтъкна водещия мотив, който държи жертвите в подчинение: "Страхът е нещото, което променя ситуацията във всеки един процес."

"Спомням си за сем. Анчови, когато 89 година, изнасилиха децата им, а те бяха ограбени това което са преживели, знаете ли че възмездието и справедливостта дойде едва преди 2 години, и то благодарение на нашата намеса. Много е лесно да говорим за нещата 9 години по-късно, но е трудно да си преживял всичко това, а не искам да съм на мястото на онези, които са го преживели", каза още Цветанов.

И обобщи: "За да се бориш срещу организираната престъпност, трябва да бъдеш много силен, но и да разчиташ на силата и на тези, които трябва да свидетелстват."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
анонмен
|
нерегистриран
11 ноември 2018, 08:56
1
0
браво Цветанов, това е истината,, всичко друго е демагогия и корупция.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно