Държавата застава зад четиримата граничари, обвинени от турски съд

Няма риск българските граничари, които са съдени в Турция за убийство на бракониер по време на служба да бъдат екстрадирани - обясниха експерти по международно право. Случаят е отпреди 10 години. Граничарите и експертите се събраха на спешна среща по казуса в Министерството на правосъдието. Тя беше уговорена с подкрепата на кмета на Бургас и депутати от ГЕРБ. Граничарите са получили пълна подкрепа от министерството.

Преди близо 10 години през 2009 г. български съд прекратява наказателното дело срещу четиримата граничари. А преди година те бяха оправдани и от Европейския съд за правата на човека, сезиран от роднини на жертвата в търсене на възмездие. През 2017 обаче турския наказателен съд в Къркларели ги обвини в убийство. 

Николай Костов: В онази ситуация бях командир на екипа. Действали сме съгласно всички правила и законови разпоредби на държавата, съобразени с Международното морско право.

Михаил Цонков: Факт е, че има международни спогодби между Турция и България за признаване на присъди, които Турция в един момент не ги признава и си продължава да ни съди.

Подписаната спогодба с Турция е от 1976 г. - взаимно признаване на съдебните решения. Това означава, че една от двете държави няма право да води дело срещу някого, ако другата го оправдае или осъди. Въпреки това Турция повдига обвинение на българите с мотива, че деяниято е извършено на турски плавателен съд, т.е. на турска територия. 

Николай Петков: Получихме сигнал за навлизане на чужд плавателен съд в наша територия, получихме сигнал да му се извърши проверка. Имаше нападение спрямо нас, даже аз бях пострадал - бях ранен в ръцете. При самото сборичкване наистина стана неволен изстрел.

Граничарите бяха изслушани от кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от управляващата партия. В резултат последва бързо уговорена среща в София с експерти от международния правен отдел на Министерството на правосъдието - в почивния ден, в опит да бъде намерено решение на казуса.

Николай Петков: Ние сме си изпълнили гражданския и обществен дълг към Република България. Прекратяване на делото, защото това е единственият справедлив и резонен завършек на тази история според мен.

Предстои среща на четиримата граничари и в Министерството на външните работи. Така ще бъдат разгледани всички възможности за реакция на обвиненията на турския съд. Във вторник четиримата трябва да се явят в Бургаския районен съд, за да се запознаят с обвиненията от Турция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно