На 17 октомври
ВКС за втори път ще гледа делото срещу военен прокурор, набедил колеги в извършване на престъпление
Илиан Георгиев иска вместо даденото му от въззивната инстанция условно наказание, върховните магистрати да постановят изцяло оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане от САС
ВКС за втори път ще гледа делото срещу военен прокурор, набедил колеги в извършване на престъпление

прокурор Илиан Георгиев

Делото срещу военния прокурор Илиан Георгиев за набеждаване на трима свои колеги в извършване на престъпление за втори път влиза във Върховния касационен съд (ВКС). На 17 октомври от 9.00 ч., в зала № 24, ІІ-ро наказателно отделение, с докладчик Бисер Троянов, ще разгледа наказателно дело № 823/2018 г., съобщиха от ВКС.

Касационното производство е образувано по протест на Апелативна прокуратура – София, жалби на подсъдимия и на тримата частни обвинители и граждански ищци срещу въззивно решение от 06 юни 2018 г. по в.н.о.х.д. № 063/2017 г. на Софийския апелативен съд (САС).

Обвинението срещу Георгиев е за това, че в периода от 5 октомври 2009 г. до 6 октомври 2010 г. е набедил в извършването на престъпления Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев от Военно-апелативната прокуратура, както и Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни. В искане за отвод и жалби до вече бившия главен прокурор Борис Велчев, Георгиев е заявил, че Филипова и Стоев са извършили престъпление против правосъдието. Георгиев е твърдял, че двамата са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу полицая Божидар Богданов, тогава обвинен като организатор на престъпна група за кражби на нафта от железопътното депо в Перник, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев Георгиев набедил в лично укривателство. Той е заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство  срещу Николай Свинаров, по времето по което той е бил министър на отбраната. Според Георгиев тримата обвинители са прикрили одитен доклад на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната и така са "спасили" от наказателно преследване и други длъжностни лица от военното ведомство.

С присъда от 11 ноември 2015 г. по н.о.х.д. № 76/2015 г. на Военен съд – Пловдив подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 286, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК – при условията на продължавано престъпление, пред надлежен орган на властта е набедил магистрати – прокурори, в извършването на престъпления, като е знаел, че са невинни, чрез депозиране на искане за отвод и жалби до главния прокурор на Република България. Подсъдимият е осъден на една година и шест месеца "лишаване от свобода" и обществено порицание, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наложеното наказание е отложено за срок от три години. Осъден е да заплати на гражданските ищци – Веселин Стоев сумата от 6 000 лв., и Данчо Данов – 3 000 лв., представляващи обезщетение за причинените им неимуществени вреди, като разликата до пълния предявен размер на исковете, както и искът на гражданския ищец Димо Бенчев за 10 000 лв. са отхвърлени като неоснователни. С присъдата на ВСПд подсъдимият е оправдан за част от деянията, включени в продължаваното престъпление.

С въззивна присъда от 14 март 2017 г. по в.н.о.х.д. № 049/2016 г. САС изменя първоинстанционния съдебен акт, като при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1  от НК намалява размера на наказанието на Илиан Георгиев на десет месеца "лишаване от свобода". Потвърждава присъдата в гражданско-правната ú част, както и в частта относно разноските.

ВКС ще гледа делото за втори път, след като с решение от 21 декември 2017 г. по наказателно дело № 1092/2017 г. отменя въззивната присъда и връща делото на Софийския апелативен съд за ново разглеждане.

Въззивното решение от 06 юни 2018 г. на САС, което е предмет на настоящото касационно обжалване, частично изменя първоинстанционната присъда, като увеличава размера на присъденото обезщетение на гражданския ищец Веселин Стоев от 6 000 лв. на 9 000 лв. и този на гражданския ищец Данчо Данов от 3 000 лв. на 6 000 лв. В останалата ú част присъдата е потвърдена, уточняват от ВКС.

С касационния протест и жалбите на частните обвинители и граждански ищци се иска отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на САС поради допуснати съществени процесуални нарушения, неправилно приложение на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание. Въззивният съдебен акт е атакуван от двама от гражданските ищци в частта относно присъдените обезщетения, като се иска увеличаване на размерите им, а третият граждански ищец иска уважаването в пълен размер на изцяло отхвърления негов граждански иск.

С касационната жалба подсъдимият иска при условията на алтернативност постановяване на изцяло оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
BRAVO !
|
нерегистриран
09 октомври 2018, 01:02
3
-4
Stoev stana mnogo blizak s glavnia ,sega e na poredna komandirovka 14 dni v Moskva na darjavni raznoski ,taaaa ....! Kolkoto do Plovdivskia voenen sad ,toi e tolkova porachkov kolkoto i ostanalite v grada na sadilishtata na Gerb ! Kato sa tolkova pravi zashto polkovnik Bachvarov si ottegli iska i se otkaza ot obezshteteniato koeto mu beshe obehstano ....? Prosto s malko poveche savest e choveka !
3
генерал Бонев
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 21:53
3
-3
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
тоз е крадливо помиярче. Затвор или нежно обесване
2
Марко
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 20:24
5
-4
Безсмислено губене на нерви,време и средства с предизвестен край...
1
Адвокат
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 19:16
7
-6
Е какъв му е мотивът да ги набеждава? Може да не е бил прав, но-къде е умисълът за набеждаване?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно