По делото за срутването на хотел "Вероника" край Варна
Само една ефективна присъда от три години затвор за смъртта на четирима работници
Прокуратурата и близките на загиналите ще протестират решението на Варненския Окръжен съд
Само една ефективна присъда от три години затвор за смъртта на четирима работници

При срутването на хотел "Вероника" през 2015 г. загинаха четирима работници, снимка: в-к "Монитор"

Единствено управителят на фирма "Дигинг" Георги Георгиев получи ефективна присъда от 3 години, постановена от Варненския окръжен съд по делото за срутването на хотел "Вероника" в туристическия комплекс "Слънчев ден" край Варна. Фирмата му била наета от подизпълнителя Валентин Пенчев от "Инекс консулт’ ООД, ангажирана със събарянето на старата сграда. При разрушителните дейности на 8 април, 2015 г. тя се срути върху работещите в основите й четирима работници - Борислав Стефанов, Рашко Ангелов, Манол Манолов и Йосиф Стефанов, които загинаха.

В четвъртък Варненският Окръжен съд призна за виновни двама и оправда другите петима от подсъдимите по делото за срутването на хотела. За виновни бяха признати техническият ръководител на фирма "Бултранспорт груп" ЕООД Пламен Николов, който беше осъден условно на 3 години, отложени с 5 години изпитателен сроки. Управителят на "Дигинг" получи ефективна присъда. Двамата солидарно ще трябва да изплатят и по 100 000 лева обезщетения на 9 граждански ищци по делото.

Съдебният състав с председател Светла Даскалова обяви за невинни останалите обвиняеми - Валентин Пенчев и Виолета Данова от "Инекс консулт" ООД, Валентин Тонев - инспектор по здраве и безопасност във фирмата-изпълнител "Планекс" ООД, техническият ръководител на обекта Мехнур Манаф и Йовко Русев, който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд.

След прочитането на присъдата, близки на загиналите, които бяха в залата обявиха на излизане от нея, че ще обжалват постановените от съда наказания. Думите им бяха потвърдени и от адвокатът на ищците, Милен Янков.

От Прокуратурата обявиха, че ще протестират решението на Варненския окръжен съд. "След продължило 2 години разследване Окръжната прокуратура във Варна обвини 7 души в независимо съпричиняване смъртта на 4 работници, поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи, престъпление по член 123, ал. 3, предл. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Независимото съпричиняване е усложнен причинно-следствен процес, при който нарушението на всеки един от подсъдимите е предпоставка за нарушението на следващия в строителната верига", се казва в изявлението на Окръжна прокуратура-Варна.  

Делото влезе шумно в съда през юли 2017 година, като за подсъдими бяха привлечени общо 7 души. Разследването натрупа над 4 200 страници с материали, събрани в 24 тома. Бяха изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи. Участваха и общо 12 адвокати, защитаващи страните по делото.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно