Красимир Влахов – Независимият съдия*
Още в сагата с освобождаването му като зам.-шеф на гражданската колегия на ВКС, когато имаше натиск от председателя Лозан Панов, Влахов показа, че може да взема решенията си сам, а не под натиск
Красимир Влахов – Независимият съдия*

Кандидатурата на върховния съдия Красимир Влахов за член на Конституционния съд бе обявена преди дни. Тя ще бъде издигната от ГЕРБ и Обединени патриоти, които са постигнали съгласие около тази номинация, заяви Цветан Цветанов и сложи край на спекулациите, че мнозинството търси елегантен начин да отстрани Цецка Цачева като правосъден министър, като я прати да облече тогата на конституционен съдия.

Предложението съдия да стане член на Конституционния съд (КС) не би трябвало да е изненада. Още по-малко когато става дума за магистрат с доказани качества и в практиката, и в юридическата наука, който допреди 8 месеца беше и заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС). Вчера Влахов бе поканен за изслушване на заседание на парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти.

От БСП бяха готови с номинацията на Янаки Стоилов, но вчера лидерката им Корнелия Нинова съобщи, че Стоилов е оттеглил кандидатурата си.

Но номинацията на Влахов следва да се разглежда и в контекста на още две скандални събития, случили се в първите дни на новия политически сезон. Едното стана отказът на шефа на ВКС Лозан Панов да се яви в парламента на 12 септември, за да представи отчетите на съдилищата за 2016 и 2017 г., защото имал друга среща. Повечето депутати приеха поведението на Панов ако не като гавра, то най-малко като неуважение от страна на висш представител на съдебната власт. В пленарната зала дори бе поставен въпросът Панов да бъде задължително извикан чрез гласуване.

Накрая бе приет "по-мек" вариант – изслушването на шефа на ВКС да бъде отложено. Така се стигна до второто скандално събитие – явяването на Панов на 19 септември. Той се изправи на трибуната, за да се обяснява, че трябвало от парламента да му пратят писмена покана, а не да го канят по телефона и нападна депутатите, че коват некачествени закони. След думите му шефът на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че политиците по всякакъв начин се въздържат да коментират и критикуват съдебни актове, дори когато са "ужасно недоволни от очевидни противоречия". Йордан Цонев от ДПС директно назова проблема – че съдебната власт трябва да е деполитизирана, "а вие, като председател на ВКС, не отговаряте на това изискване".

Красимир Влахов е от независимите магистрати, които разкриха истинското лице на Лозан Панов и влязоха в открит сблъсък с него. През 2015 г., когато Панов бе избран на високия пост, той обяви, че няма да сменя заместниците си. Влахов, който от 2012 г. бе зам.-шеф и председател на Гражданската колегия на ВКС, продължи работата си. През 2017 г. му се налага да отсъства в отпуск по болест. Когато се връща през октомври, Панов решава, че двамата не се разбират и не са "в синергия" при управлението на ВКС и иска оставката му. Вместо да я подаде, Влахов се обръща към колегите си върховни съдии, които му гласуват своеобразен вот на доверие. Панов прави още неуспешни опита да смени заместника си, докато въпросът стига до решаване в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На 6 февруари т.г. с 10 на 4 гласа предложението на Панов за освобождаване на Влахов и избирането на Светла Димитрова е отхвърлено. Тогава в знак на чест, уважение и колегиалност единствено към Димитрова, Красимир Влахов подава оставка и иска да бъде преназначен като редови съдия в Гражданската колегия на ВКС.

Съдия Красимир Влахов е роден през 1972 г. в Плевен. Завършил е юридическото си образование в СУ "Климент Охридски". През 1996 г. става младши съдия, а през октомври 1997 г. съдия в Софийския районен съд (СРС). В началото на 2004 г. е повишен в Софийския градски съд (СГС), а по-късно е командирован във ВКС. През 2008 г. Висшият съдебен съвет го избира за председател на СРС. На 5 април 2012 г. е избран за зам.-председател на ВКС, като от Съюза на съдите в България възразяват, но от ВСС им отговарят, че това е станало при пълно спазване на Закона за съдебната власт. Остава на този пост до февруари т.г.

Преподава Гражданско право и процес и Гражданско процесуално право в Националния институт по правосъдието и като хоноруван преподавател в Софийският университет. Съпругата му е бивш съдия, в момента е нотариус.

Оставка не под натиск

"Преди всичко, държа да е ясно, че това не е оставката, която се опитаха да ме принудят да подам. Аз съм независим съдия, който не взема решенията си под натиск и който се подчинява само на закона и на собствената си съвест…", написа Красимир Влахов в мотивите си, когато подаде оставка.

"През целия си професионален път съм изпълнявал задълженията си на длъжностите, които съм заемал, с гордост и самочувствие. … В последно време обаче съм принуден все по-често да се срамувам. И това чувство на срам също формира мотивацията ми да подам своята оставка. Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт; който възприема ВКС като трибуна за отправяне на спорни публични послания, без да проявява особен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна дейност на съда, нито към хората, които ги осъществяват…".

За него

Достойна кандидатура

Ще номинираме и ще предложим една действително достойна професионална кандидатура от средите на съдебната система. И мога да кажа, че това ще бъде Красимир Влахов. Ние се движим само и единствено от справедливостта, от прозрачността и възможно най-добрата професионална фигура, която може да заеме тази висока изборна длъжност и ще го направим по една прозрачна процедура, със съответните обсъждания, които ще бъдат финализирани в пленарна зала.

Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ

Взема решенията си сам

Радвам се, че колегите от ГЕРБ не се спряха на политическа фигура, а на човек от системата, което е изключително важно. Умее да работи в екип, но и да взема решенията си независимо. Още в сагата с освобождаването му като зам.-шеф на гражданската колегия на ВКС, когато имаше натиск от председателя Лозан Панов, Влахов показа, че може да взема решенията си сам, а не под натиск.

Борис Ячев, депутат от Обединени патриоти

Отличен професионалист

Красимир Влахов е представител на младата вълна юристи в съдебната система. Отличен професионалист с богат опит в гражданското правораздаване. Честен, достоен и отговорен съдия, с голям авторитет сред колегите. Смятам, че е отлична кандидатура. Пожелавам му успех в конкурсната процедура, защото би бил достоен член на КС.

Съдия Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет

Портретът препечатваме от в-к "Труд"*

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
26
Дъното
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 21:27
3
0
Няма смисъл от коментари, то се видя колко е независим- първо мина през царя, после мина през бсп, сега и герб, следващият път другите силни за деня. Падение, всечки знаем кой го доведе провенциалното ... в София-Румен едикой си-сещат се. Той ако е юрист, тежко на майка България. Но нали той обичава студентите по право, после онези уж с конкурс младшите в НИП- учи ги как да се хлъзгат, как да казват на черното бяло, как да кадруват, за да им минават решенията и т.н. Дано скоро да закрият този цирк КС, да не изхранваме още едни търтеи с привилегии. Но всичко си има цена и всеки си понася заслуженото. Поне се маха от ВКС и сега се надяваме да има справедливи решения, а не уговорени и назначения от. съдии, съдебни помощници, секретарки, деловодители, шофьори и .... Срам за съдебната система и тежко на народа.
25
по Христо Калчев
|
нерегистриран
27 септември 2018, 02:42
17
-2
До коментар [#23] от "Лустрация с конфискация и доживотна трудова каторга":
Сега ми става ясно защо Красьо Черничкия от Плевен кадруваше безнаказано цялата съдебна ситема! Ами тогавашният шеф на ВКС Груев (БКП+АБВ) от Плевен издигна по втория партиен начин младия дихател Красьо Чипоносия Влахов от Плевен, който пък от своя страна се обкръжи чрез издигане по втория начин с верна мафиотска съдебно-адвокатско-нотариална КОТЕРИЯ от такива като Никова от Плевен, кумицата му БиБа (Балинова), адвокати и адвокатски кантори, фамилни нотариуси, ...... Освен това мамата Цура - БКП-баджак и тя от Плевен и според Григор Лилов първа братовчедка на комунистическия арм.ген Добрев - зам.командващ войските на Варшавския Договор и български предстваител в Обединения Генерален щаб на Варшавския договор в Москва!!! Пък и съветският шпионин ген. Заимов също е от Плевен! Ясно ли ви е защо тия от Плевен по рождение са БКП-абонирани за шефски и висши номенклатурни места, а?! Плевен - града на българо-съветската и българо-руска дружба! А БОКо мрази германския човек в Съда Лозан Панов и заедно с русофилските патриотари субСидер и караКачан от ДС-МВРо издигат опонента на Панов във ВКС плевенския Влахов за конституционен съдия!!! А пък и Цаци - и той изцвъкан от под тепето на Альоша, нали?! А американските, европейските и НАТОвските чиновници в Б-ия дремат и въртат дребни лични далаверки с еврофондове и НАТО-пари за отбрана с БОКовата ШАЙКА и ОсранатаПатриотарска СГАН! Ще трябва да го светнеме чичо Доналд, че кенефната смръдня от България не идва от българите, а от остатъчните комунистически екскременти, изплували на висшите началнически места в червените чукала, вкл. тия на Съдебната, Изпълнителната, Законодателната и Мафиотско-криминалната власти!!! Че да вземе да запука с шамарите и да изхвърли всичките червени цукала с екскрементите в тях за скрап за преработка в трудови-каторги - за частично обезщетяване и възстановяване чрез физически труд доживот на българския народ и България!
Плевенската връзка в съдебната система е нещо като масонската ложа П-2 на Личо Джели. Всички водят началото си от едно и също място- Партията с главно "П". Сега и този "номиниран" от втория ешелон на същата Партия-майка. Запада е изгубил интерес към България, знаят какви магарии правят тукашните, но са ни оставили на произвола на съдбата. За лустрация вече е късно, трябваше да се състои преди 25 години. В такива мътни води и времена, хора като въпросната "номинация" просперират. Няма какво вече да го коментираме, за някои неща само името е достатъчно. Покойният писател Христо Калчев- Бог да го прости!- казваше: По имената им ще ги познаете. И изреждаше имена, които говорят всичко за генезиса на техните носители: Красимир-от крассный, Румен, Пламен, Владимир, Алексей, Сергей, Муравей.... Такива имена се появяват след преврата от 1944г. Преди това са били непознати на българската именна система.
24
Марко
|
нерегистриран
27 септември 2018, 02:19
15
-30
Краси Влахов не е съвършен,но е добър цивилист и етичен човек.
За разлика от много хора и независимо от бързото си и подпомогнато кариерно израстване,Краси не навири нос,а продължи да чете и да се развива и в момента е на ниво доцент по гражданско и вещно право.
Разговаряли сме с него и съм разбрал,че няма лоши мисли и злоба към никого.
Според мен 95% от плюещите го ,ако имат такива възможности ще се възползват от тях.
23
Лустрация с конфискация и доживотна трудова каторга
|
нерегистриран
27 септември 2018, 01:13
32
-3
Сега ми става ясно защо Красьо Черничкия от Плевен кадруваше безнаказано цялата съдебна ситема! Ами тогавашният шеф на ВКС Груев (БКП+АБВ) от Плевен издигна по втория партиен начин младия дихател Красьо Чипоносия Влахов от Плевен, който пък от своя страна се обкръжи чрез издигане по втория начин с верна мафиотска съдебно-адвокатско-нотариална КОТЕРИЯ от такива като Никова от Плевен, кумицата му БиБа (Балинова), адвокати и адвокатски кантори, фамилни нотариуси, ...... Освен това мамата Цура - БКП-баджак и тя от Плевен и според Григор Лилов първа братовчедка на комунистическия арм.ген Добрев - зам.командващ войските на Варшавския Договор и български предстваител в Обединения Генерален щаб на Варшавския договор в Москва!!! Пък и съветският шпионин ген. Заимов също е от Плевен! Ясно ли ви е защо тия от Плевен по рождение са БКП-абонирани за шефски и висши номенклатурни места, а?! Плевен - града на българо-съветската и българо-руска дружба! А БОКо мрази германския човек в Съда Лозан Панов и заедно с русофилските патриотари субСидер и караКачан от ДС-МВРо издигат опонента на Панов във ВКС плевенския Влахов за конституционен съдия!!! А пък и Цаци - и той изцвъкан от под тепето на Альоша, нали?! А американските, европейските и НАТОвските чиновници в Б-ия дремат и въртат дребни лични далаверки с еврофондове и НАТО-пари за отбрана с БОКовата ШАЙКА и ОсранатаПатриотарска СГАН! Ще трябва да го светнеме чичо Доналд, че кенефната смръдня от България не идва от българите, а от остатъчните комунистически екскременти, изплували на висшите началнически места в червените чукала, вкл. тия на Съдебната, Изпълнителната, Законодателната и Мафиотско-криминалната власти!!! Че да вземе да запука с шамарите и да изхвърли всичките червени цукала с екскрементите в тях за скрап за преработка в трудови-каторги - за частично обезщетяване и възстановяване чрез физически труд доживот на българския народ и България!
22
|
нерегистриран
27 септември 2018, 00:26
3
-17
Броеве...,много,ССБ-ци,завистливи!Много,бре!Приличат ми на платени тролове!Явно се нуждаят от повече време за да излеят голямата си злоба и завист!Явно,вече не си получава,нещастници,злобни!Нещо,вашите менторчета,все видни олигархчета дошли в София от далечните й западнали селяндурски краища на България,нещо са загубили Ума и Дума!?
21
Наглев
|
нерегистриран
26 септември 2018, 22:36
29
-1
До коментар [#5] от "Осведомен от плевенското МГ":
Др. Влахов още от пионерче е известен с две неща, едно добро и едно лошо - професионализъм и болезнен кариеризъм. Не случайно най-трудно се задържа на редова съдийска длъжност. И в КС ще е същото - скоро ще вземе мястото и на Борето или пък специално за него ще измислят длъжността "зам. председател на КС". Вервайте ми...
Това лице едва ли има съвест, да се оттегли сам. Може би,ня#кой трябва да му подскаже, за да не стане резилът пълен. Кариеризмът има граници, наглостта и провинциалната хитрост също.
20
свинаря Гергов
|
нерегистриран
26 септември 2018, 22:31
33
-2
До коментар [#12] от "Съдия":
Мисля, че гилдията трябва да излезе с позиция по “модела Влахов”. И то, защото той се представя като значим съдия, а не като политик, какъвто всъщност е. Всеки един от постовете, които е заемал е плод на политически контакти.
Влахов бе издигнат от Лазар Груев, сега служи на новите си господари. Макар, че господарите изглежда са едни и същи- олигархията. Щерката на Груев е в една известна кантора, когато пък поддържа тесни метаюридически контакти с Влахов. Навързали са се като свински черва. Няма оправия. Въпросният номиниран човечец, дошъл на жълтите павета от Плевен, може да служи с еднакъв успех на доста господари, такъв е генезисът му. Пък и прави впечатление, че на всички известни правни началници жените им са нотариуси. Вероятно служат за оправдание на средствата.
19
Влахо Красимиров
|
нерегистриран
26 септември 2018, 22:23
27
-3
Най-добре би било Влахов да се оттегли, има доста по-кадърни от него. Преди години имаше едно дело, което той взе при себе си като докладчик и насрочи закритото заседание по чл.288 от ГПК само след пет дни, а после реши делото, след като го допусна до разглеждане само след месец. Естествено, за "правилната " страна. Такива случаи има доста, те вероятно тепърва ще излязат наяве. Разбира се, България е страна, в която нищо не може да ни учуди, но това вече идва в повече дори и за такива държавици, скарани с правовостта, като нашата.
18
Д.Христов
|
нерегистриран
26 септември 2018, 22:17
34
-2
Влахов идеално се вписва в конюнктурата на статуквото. Послушен, изпълнителен, ще изпълнява нарежданията на своите господари. Семпъл юрист, от рода на тези, които виждат дървото, но не виждат гората. Досега мислехме, че познава главно страните по делата и то с голям необществен интерес, сега разбираме, че познава или вече се е запознал с милиционери и партийни велможи. ГЕРБ преди това заложиха на "куци коне" в КС- новото Политбюро-, които май не ги слушаха особено- баба Цанка и бай Гроздан. Сега са решили да вземат мерки. На тях не им трябват читави хора- експерти, задълбочени познавачи на правната доктрина и юриспруденция, а послушни изпълнители и по възможност оцапани, за да ги държат изкъсо.
17
Dzak
|
нерегистриран
26 септември 2018, 21:33
26
0
Колеги помните ли преди години кой беше обявен за лектор на семинари по ГПК провеждани на о.Бали.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно