Рейнард Рьотле, главен прокурор на Бавария:
България е постигнала впечатляващи резултати по отношение на контрабандата на цигари
16 фабрики с българско участие са разкрити на територията на ЕС, подчерта премиерът Бойко Борисов
България е постигнала впечатляващи резултати по отношение на контрабандата на цигари

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор на федерална провинция Бавария Райнхард Рьотле и Сотир Цацаров, главен прокурор, снимка: Канал 3

Делът на контрабантите цигари в България вече е паднал до 4,7%. Това показват данните на тютюневите компании за второто тримесечие на годината, съобщиха от инициативата "Срещу незаконната търговия", която обединява големите тютюнопроизводители и вносители на цигари в страната. Извадката е на база проучване на празни кутии от цигари в 26 града и преброени над 6000 празни кутии. България на практика е с най-ниско ниво на контрабанда на цигари в целия ЕС за второто тримесичие на 2018 г., показват данните от изследването.

На представянето на резултатите присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър в оставка Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов и гостуващият в страната главен прокурор на федерална провинция Бавария Райнхард Рьотле.

"Резултатите наистина са много впечатляващи. Контрабандата на цигари наистина е огромен дял от организираната престъпност. Ние много се радваме, че се подхожда по този сериозен начин и тази нелегална дейност се преустановява и ѝ се противодейства. За да има успех в тази област, е много важно да си сътрудничат всички заинтересовани лица", коментира Рьотле. "Приветствам ви за тези успехи, които сте постигнали. Разбира се, резултатите и ползите, които има от тях за бюджета. Надявам се една част от средствата, които сте успели да конфискувате, да бъдат и в полза на прокуратурата и полицията, мъничка част", допълни гостът.

Премиерът Борисов коментира успешните международни операции с българско участие, в които са разбити канали за производство и пласиране на цигари. "Ние направихме изключително успешни реализации в чужбина, с Европол, с партньорски служби и там изпращаха български работници, български заготовки, български тютюн, консумативи. В Испания реализирахме няколко реализации, огромни фабрики за милиони евра, арестувани българи и разбира се испански граждани. От 2016 г. 16 фабрики в Европа - Унгария, Австрия, Испания, Полша са реализирани по международния обмен и двустранното сътрудничество между службите и прокуратурата", подчерта Борисов.

"Прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум. Не мога да не поздравя колегите от прокуратурата и от службите за това, че този път успяха да стигнат до тях, а всички тези фабрики за незаконни цигари са щета за бюджета. Компрометират марките и производството. Бяхме поели ангажимент да ги свалим под 5% и сега с тези 4 фабрики е ясно защото е така. Виждате прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум. Тук участието на прокуратурата от самата разработка, до внасянето в съда, пряко наблюдение и участие, мисля, че като тактика дава добър резултат. От самото начало прокурорът е вътре в разследването, за да може, знаейки какво ще иска съдът, по-добре да се съберат доказателства. Не ме учудва, че вече сме под 5% и мисля, че в следващите месеци ще ги задържим, особено като се има предвид какви външни граници има България. Разликата в акцизите в тези държави и България – колко изкусително за трафикантите, но мисля, че тези пари след това им засядат, защото политическата воля и това, което сме решили да докажем в борбата срещу корупцията и контрабандата, е факт", каза още премиерът. 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Популист
|
нерегистриран
19 септември 2018, 17:06
5
0
Къде са Присъдите за контрабанда, за да можем да усетим успехите ?
1
бай Дончо
|
нерегистриран
19 септември 2018, 14:16
3
0
Абе,контрабанда та контрабанда на цигари...?! Ама ние сме толкова бедни и тънем в нищета,та поне евтини цигарки и ракийка да има!Тези на снимката като не могат да намалят цените-не са способни явно,т.е. не са политици на място,то тогава ?!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно