Ди велт: Заподозреният за убийството в Кемниц иракчанин искал убежище в България

Заподозреният за убийство в гр. Кемниц иракчанин за първи път е поискал убежище в България, съобщава в. "Ди Велт". Изданието се позовава на Административния съд в Кемниц.

Говорителят на съда е заявил, че депортирането на иракчанина в България е трябвало да се осъществи на 13 май 2016 година, но това не е станало и срокът за неговото връщане обратно е удължен с 6 месеца, в които властите трябвало да вземат решение за неговото връщане в България.

В Германия, Федералната служба за миграция и бежанци е отговорна за даването и получаване на бежански статут и за т.нар. "случаи по Дъблинското споразумение". То предвижда, че отговорна за статута на бежанците е тази страна-членка, в която бежанците за първи път са регистрирани. Според в. "Ди Велт" в случая отговорна за статута на заподозрения за убийство иракчанин е нашата страна.

Според в. "Ди Велт" като цяло много малко случаи по Дъблинското споразумение са решени в Европа. През 2016 г. германските власти са установили 4899 т. нар. търсещи убежище в България. Българските миграционни власти са потвърдили своята отговорност за 2643 от тях. Но, фактически, допълва вестникът, само 95 са върнати в България.

 

Йосиф. А., иракски кюрд на 22 години, е задържан заедно с 23-годишния сириец Алаа С. Двамата са заподозрени за убийството на 35-годишния германец в Кемниц. Убийството предизвика протести и безредици в саксонския град.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
значи трябваше
|
нерегистриран
31 август 2018, 09:34
1
0
да извърши убийство в България, а не в Германия.Само че бабата го покани там, не българите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно