Послание от древността
Статуя на магистрат ще краси Съдебната палата на Хераклея Синтика
Почит или недоволство към висш управник са изразили жителите на някогашно селище край днешното село Рупите, гадаят археолози
Статуя на магистрат ще краси Съдебната палата на Хераклея Синтика

снимка и видео: archaeologia-bulgarica.com

Чифт каменни крака и богато надиплена тога над тях – на това се натъкнаха археолозите в Хераклея Синтика. Творбата е майсторско изпълнение от края на III – началото на IV век и изобразява важна личност, най-вероятно на местен управник, съобщи доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ при БАН. Археолозите от екипа му са почистили късно римската каменна скулптура от пръстта, след като кран е преместил тежката стълба на форума над нея. Статуята е без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло е изваяна кутия за папируси – за да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция.

Дали главата е махната нарочно от недоволни жители на града или от политически противници на управника? Засега няма как да е сигурно. От една страна по скулптурата няма други следи от грубо отношение, тя е била положена внимателно в легнало положение. От друга страна обаче строителите на стълбището са знаели, че тя остава отдолу и че хората почти буквално ще стъпват върху поваления магистрат.

Чакат се още хипотези около рядката находка, а археолозите не са се отказали да търсят и главата – пространството около статуята още не е изследвано напълно. Но вече е избрано мястото, където скулптурата ще бъде видима за всички посетители на Хераклея Синтика край с. Рупите - сред останките от гражданската базилика на форума. Някога тази сграда е била нещо като Съдебна палата на града, пише сайтът archaeologia-bulgarica.com, цитиран от "Труд".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Бай Ставри
|
нерегистриран
19 август 2018, 10:12
1
-1
Ето такива са били наказанията по онова време !?!? https://www.wikiart.org/en/gerard-david/the-flaying-of-the-corrupt-judge-sisamnes-1498
2
n
|
нерегистриран
19 август 2018, 10:07
1
-1
1
Мунчо
|
нерегистриран
18 август 2018, 11:03
7
-5
Посланието е към днешните "ни" т.нар. магистрати - търсете си главата, понеже ще ви тъпкат хилядолетия, забравени и от Бога.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно