Обновена  17 авг 15:04
Зорница Даскалова подала оставка, Цецка Цачева я приела
Агенция по вписванията остана без изпълнителен директор
Търговският регистър ще функционира пълноценно не по-рано от следващата седмица
Агенция по вписванията остана без изпълнителен директор

Зорница Даскалова е подала оставка като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, снимка: БГНЕС

 

Парламентът да се събере извънредно другата седмица заради кризата с електронните системи - Търговския регистър и Министерство на правосъдието. Подписка за това внася БСП, обяви соцлидерката Корнелия Нинова.

 

Червените са събрали необходимите 48 подписа и искат изслушване на премиера. Правителството е абсолютно безсилно вече седми ден да се справи с кризата в Търговския регистър, където се съхраняват изключително важни данни, каза Нинова. Премиерът да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и кой ще поеме политическата отговорност, иска БСП.

 

Като втора точка на извънредното заседание социалистите предлагат обсъждане на възможностите и изслушване на министъра на финансите за възможностите държавата да плати през обезпечителния си фонд парите на тези 250 хиляди души. И след това държавата да води делата с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик".

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката й, съобщиха от правосъдното министерство малко преди 15.00 часа в петък. 

В сряда на въпрос ще подаде ли оставка заради кризата с Търговския регистър, Зорница Даскалова отговори, че в момента трябва да е на работното си място, за да координира процеса по възстановяване на регистъра. "Когато дойде време за оставки, ще разберат всички. Това е едно политическо решение, но не е предмет на разговора в момента", отбеляза тя.

От информацията се разбира, че Агенция по вписванията остава без ръководство, защото име на заместник или наследник на Даскалова не е посочено.

Оставката на Даскалова идва точно седмица след срива на Търговския регистър и часове след като в медиите се появи информация, че премиерът Бойко Борисов е привикал на "Дондуков" 1 Цецка Цачева. Официална информация за срещата не бе съобщена.

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX) 

От 17 август 2018 г., петък, в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление". Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX), съобщиха от Агенция по вписванията, един час преди да се разбере за оставката на Зорница Даскалова.

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Всички специалисти от поддържащата фирма и от агенцията работят денонощно. Предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри.

Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица, уточняват от Агенция по вписванията.

От ведомството отново подчертават, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
****************
|
нерегистриран
18 август 2018, 15:54
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
Поручик Ржевски
|
нерегистриран
17 август 2018, 22:31
13
-1
След това уволнение си преместих сториджа в другия крачол.
2
Гочоолу
|
нерегистриран
17 август 2018, 16:48
17
-1
Сигурни сме, че уволнената шефка няма да отиде на свободния пазар на труда. Ще и намерят нова служба, където да служи на господарите си. Статуквото се грижи за кадрите си. Шефката и ще я пратят на заслужен отдих в КС, а на тази скоро ще намерят нов пост. "Случаят е приключил, забравете", имаше такъв италиански филм.
1
Срина се сайтът на правосъдното министерство
|
нерегистриран
17 август 2018, 14:25
13
-1
Агенция по вписванията:
Възстановена е възможността за закупуване и прехвърляне на собственост, включително МПС-та.... Браво! Браво! Брависимо! Хип, хип, ура за Цецка Данговска груп! Хвала, браво, брависимо, осанна, хип, хип, ура!!! Как го направи РАБФАК Данговска и калинка-малинка Зорница Даскалова, като само през 2017 г. са дадени над 4 млн. лв. за сигурността на регистъра?
Борисов към министрите: Електронното управление ще ви е оценката
14 февруари 2018
„Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всички партии от коалицията го имат в програмите си. Това е най-сериозната тема за борба с корупцията, то максимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой друг, който да трябва да те чака да му кажеш какво да направи… Лично! Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: „Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т. н.“. Щом сме го приели, трябва да го докараме до край“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно