8 години затвор за организатор на престъпна група за трафик на мигранти

Специализираният наказателен съд наложи наказания "Лишаване от свобода" на всичките седем участници в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция през България в Сърбия, неутрализирана на 22 септември 2016 г., съобщават от обвинението.

На 8 години затвор при първоначален строг режим бе осъден ръководителят на групата и нейн главен организатор през декември 2014 г. Осемгодишна присъда получи "дясната му ръка" в престъпната дейност, а по 7 години "Лишаване от свобода" - други двама участници. На тях тримата съдът наложи мярка за неотклонение "Задържане под стража" и в края на заседанието бяха задържани с белезници в съдебната зала и отведени в Софийския затвор. Над 5-годишни присъди получиха други двама участници в престъпната група, а седмият – 4 години "Лишаване от свобода".

Разследването доказа, че групата незаконно е превеждала граждани на Афганистан, Ирак и Сирия през турско-българската граница (или ги е посрещала на българска територия). Мигрантите били транспортирани до София с лични автомобили на участниците, настанявани временно в жилища в кв. "Модерно предградие" и извеждани от страната в района на Калотина.

Групата действала при строга организация и конспиративност. Участниците комуникирали онлайн, в т.ч. с трафиканти от Турция. Транспортирането на мигрантите било контролирано от най-доверения на ръководителя участник в групата, който предвождал автоколоната като пилотен автомобил, за да се избегнат полицейски проверки.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно