Във вторник
Съдийската колегия решава по искането на Лозан Панов за дисциплинарката на Даниела Дончева
Председателят на САС поиска отвод на Атанаска Дишева и изложи аргументи за нарушения на Стандартите за дисциплинарни производства
Съдийската колегия решава по искането на Лозан Панов за дисциплинарката на Даниела Дончева

Атакуваният от Лозан Панов и Атанаска Дишева председател на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

Във вторник (17 юли) Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда искането на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за образуване на дисциплинарно производство срещу ръководителя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, става ясно от дневния ред на Колегията. Искането бе провокирано от твърденията на съдията Милен Василев от октомври 2017 г., че председателят на САС неправомерно му е отнела дело. След отправените обвинения Дончева сама поиска проверка, отделно Панов също разпореди такава. На 19 април 2018 г. с мнозинство от седем на два гласа, Инспекторатът към ВСС прие, че Дончева не е извършвала дисциплинарни нарушения.

Точката в дневния ред на Колегията за идния вторник е внесена от Комисия "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС", чийто председател е съдебният кадровик Атанаска Дишева, на която Дончева официално поиска отвод като член на комисията, която гледа предложението на Панов за образуване на производство, заради съмнения за предубеденост. Според Дончева, Атанаска Дишева не би била безпристрастна при взимането на решение в настоящия казус, тъй като вече е изразявала становище, в качеството й на съдия по дело пред Върховния административен съд, преди да стане част от настоящия състав на ВСС, че единствената хипотеза, при която не се образува дисциплинарно производство, са случаите, при които са изтекли сроковете по чл. 310, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Междувременно съдия Дончева депозира възражение и по самото искане на Лозан Панов за образуване на дисциплинарка, в което посочи, че са допуснати редица нарушения на Стандартите по Глава Шестнадесета на Закона за съдебната власт. Това възражение мотивира Дишева и Панов да поискат от Съдийската колегия и от Пленума на ВСС да изменят "в движение" Стандартите, с което индиректно признаха за наличието на цитираните от съдия Дончева нарушения в процедурата.

Първо Съдийската колегия, а след това и Пленумът на ВСС, отказаха да подкрепят подобно "спешно" изменение на правилата за образуване на дисциплинарни производства, инициирани заради "определени казуси", срещу "определени магистрати".

Във вторник Съдийската колегия все пак ще разисква - трябва ли да има дисциплинарно производство срещу съдия Даниела Дончева. Не е ясно, какво е становището на ресорната комисия, ръководена от Атанаска Дишева, тъй като до този момент на сайта на ВСС не е публикуван протокол от последните заседания. Вкарването на искането на Панов в дневния ред на Съдийската колегия, дори да бъде отхвърлено, осигурява възможност на председателя на ВКС да продължи атаката срещу Даниела Дончева чрез обжалване на решението на кадровия орган пред Върховния административен съд. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
|
нерегистриран
16 юли 2018, 11:11
5
0
Е, те това - изложеното от 12, имам предвид !
И то, най - вероятно, е 100 % истина, защото това е схемата и тя винаги работи !
И ще чакаме ние от господина Шекерджиев да говори едно и да върши същото.
Никога няма да се получи, защото и неговата кариера е в грях зачената.
13
|
нерегистриран
16 юли 2018, 11:06
3
-2
Като гледам колко са ви важни такива като Дончева и веднага се сещам за глутницата !
Е, няма как да се изчисти нито тази - съдебната, нито останалите системи с арогантното застъпничество за всеки "загнил" плод с мощния вой на глутницата от еднакви !
Винаги ме е изненадвало как зад/ над всеки б..к се намира кой да застане, а за много нормални и адекватни - никой.
Към останалите много претенции, а към себе си безкрайно компромисни и разбиращи.
За съдиите е възможно едно единствено наказание - отиваш си сам, засрамен, но понеже си изключително компетентен намираш друго поприще за реализация.
Като имаш качества, хляб, вкл. и салам, ще намериш навсякъде, но пък ще освободиш социото от ангажимента ти да казваш кой как да живее, кое е правилно и кое неправилно.
Нищо страшно, Даниело, няма да произтече нито за теб, нито за обществото, ако смениш попрището.
Но пък ще запазиш малкото - лично свое, достойнство.
Ама то трябва да имаш такова, а ако нямаш, ти остават скелетите в гардероба.
Никой да не знае какви си ги, или не си ги, свършила, ти нали си знаеш !?!
12
малко инфо за големия съдия от ВКС Красимир Шекерджиев
|
нерегистриран
16 юли 2018, 10:52
3
0

Спомени от една приятелка на Стефка Бумбалова - майката на К. Шекерджиев
|

Майката на "големия съдия" Красимир Шекерджиев е Стефка Бумбалова. Тя беше известна в Софийския районен съд (тогава той се намираше в Съдебната палата)като много мързелива и много слабо подготвена юристка. Затова председателите на СРС Елена Димова и Тодор Тодоров направиха опит да я уволнят. Но тя намери връзки в Градския комитет на БКП. Връзките й бяха по-особени. Все пат тогава Бумбалова беше млада и яка.

Като дойде демокрацията Бумбалова се "сближи" с един от многото министри на правосъдието и се намести в Инспектората на Министерството на правосъдието. Но след време новият министър на правосъдието Васил Гоцев я уволни - заради това, че се занимаваше само с интриги и мръсотии в министерството. Тя обаче надуши, че Филчев е силният човек в министерството и отиде да му плаче, колко е нещастна. Филчев е добра душа и доста наивен, и я върна на работа, макар и трудно.

След като Филчев стана главен прокурор Бумбалова отново отиде при него да му плаче и да го моли да я вземе със себе си в прокуратурата. - Защото тя "искала да работи за него", моля ви се. Наивникът Филчев отново я спаси, като я направи прокурор в главна прокуратура.

Впрочем кариерата на "големия съдия" Кр. Шекерджиев се дължи пак на Филчев. Бумбалова публично се хвалеше, че е уредила маминото си синче на държавен изпит при Филчев, който му писал "много хубава оценка". След това пак Филчев й помогна маминото детенце Шекерджиев да бъде повишен от Висшия съдебен съвет и да прескочи едно стъпало в съдебната иерархия. Само че този път хитрата лисана Бумбалова действа чрез заместника на Филчев - покойния зам.-главен прокурор Христо Манчев.

За благодарност след като напусна Филчев Бумбалова първа стана и на общо събрание на прокурорите от ВКП заяви, че с радост се е отървал от игото на Филчев, който я репресирал но сега Бумбалова щяла отдаде всички сили и енергия за новия главен прокурор, слънцето Борис Велчев. Всички бяхме поразени от вероломството и подлостта на Бумбалова. Освен това Филчев я беше включил и в една група прокурори, които ходиха в чужбина да укрепват отношенията с Европа. А други си останахме в България да работим за тоя дет духа.

Та това е накратко професионалната кариера на "големия съдия" Шекерджиев. Крушата не пада по-далеч от дървото. И той като майка си прави кариера с подлост и интригантство и се представя за голям йорист, когато е всъщност едно посредствено, но затова пък коварно юристче. Да живей другаря Шекерджиев ! Да ви е сладко !
11
До Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
14 юли 2018, 08:09
13
-6
Калине, Калине, където и да отидеш само интиги, сплетни и помия...
9
гласът
|
нерегистриран
13 юли 2018, 19:52
18
-11
Калпакчиев,Дишева и Панов вън от системата.
Вече прекалиха да вземат да гледат дела,ако ли не да в Румъния при Лаура и работят по румънски модел,а да вземат и Бериану.
8
зелен
|
нерегистриран
13 юли 2018, 13:31
27
-6
До коментар [#7] от "нерегистриран":
Отвод за Дишева и от съдебната система. Да отива да помага на съпружето в политиката.
Тя помага.Особено в екополитиката.
7
|
нерегистриран
13 юли 2018, 13:29
32
-9
Отвод за Дишева и от съдебната система. Да отива да помага на съпружето в политиката.
6
|
нерегистриран
13 юли 2018, 13:23
8
-5
Да си харчи със здраве честно спечелените пари
5
|
нерегистриран
13 юли 2018, 13:15
21
-4
До коментар [#3] от "Минчо ":
А за Благоевград окр.съд кога ? Служители разпределят ръчно и автоматично дела ?
Дали същото не се прави и във ВКС, Минчо?
4
Време е...
|
нерегистриран
13 юли 2018, 13:09
33
-14
Ми не се търпи тая Дончева - не е джендър, не изразява никаква подкрепа за ЛГБТИ, не получава траншове от "Америка за България", не е от ССБ, не живее в 200 квадрата ведомствен апартамент за 180 лв., не тича да целува ръка на Лозанита - направо не се издържа!Дисциплинарка веднага!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно