Председателят на ВАС Георги Чолаков: Няма спор, че сега таксите са ниски

"Още с встъпването си в мандат като председател на Върховния административен съд, дадох заявка, че би трябвало да бъдат променени таксите за касационно обжалване на административните актове", коментира председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

"Таксите са ниски, това е безспорно. Те трябва да съобразят и да балансират така, че да отговарят на материалния интерес, който се получава на касационното производство, но все пак и да се съобрази, че става въпрос за административно производство и то трябва да бъде по-достъпно и по-близко до гражданите. За конкретните размери не мога да коментирам, защото не това е моята работа. Нашето становище е само, че таксите трябва да бъдат увеличени, но работа на законодателя е да каже какви да са размерите. Имаше вече доста дебати в пленарна зала, виждаме също, че въпросът се обсъжда и в медиите", добави председателят на ВАС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
...
|
нерегистриран
13 юли 2018, 07:52
1
-1
Оставете таксите-големия пробем е ,че се въвежда натрапено задсългжително участие на адвокат. Да приподписва касационните жалби. Без да носи никаква отговорност за качеството на жалбата. И да не отговаря на изискванията на закона, ако адвокат приподпише-ще се получи хонорара,, но като съда я върне, адвокат пари няма да върне. Е тогава-какъв е смисъла на това приподписване, след като адвокатът не отговаря за нищо с подписа си?


Приподписването, особено при несложни казуси-например по ЗДОИ ще откаже гражданите да атакуват администрацията. къде произволът е тотален.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно