Брюксел ще забранява пластмасови чинии, вилици, сламки

Детските рождени дни в ЕС вече ще се празнуват без балони на пластмасови дръжки, ако Еврокомисията осъществи намеренията си. Тя подготвя директива, която ще доведе до забраната на пластмасовите сламки, прибори, чинии и кутии за храна за еднократна употреба. Така Европа иска да увеличи приноса си към опазването на световния океан и плажовете, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци.

Според проект на документа, до който се е добрало изданието "Политико", Еврокомисията се е спряла първо на пластмасовите чинии, прибори, сламки и дръжки за балони, тъй като за тях съществуват достъпни алтернативи. Специални мерки ще насърчават индустрията да ограничи производството на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Документът предвижда въвеждането на допълнителни етикети, информиращи потребителите за алтернативни продукти, които се подлагат на рециклиране, както и предупреждаващи за вредата върху околната среда.

В проекта се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши, мокрите кърпички, филтрите за цигари и др. Ако директивата бъде одобрена, държавите ще имат срок от 6 години, за да ограничат значително употребата на пластмасови чинии, вилици и лъжици. Очаква се проектодирективата да бъде предложена от ЕК за обсъждане до края на май. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
02 май 2018, 11:25
1
0
Голям ЕС, големи комисионни?
Ний в България сме лесни, ще ядем с ръце, такива буржоазни глезотии като вилици и ножове не ни трябват.
Ефектът ще е като с найлоновите торбички - сложиха им висока цена и сега във всеки магазин гледат да пробутат торбичка и ако не вдигнеш скандал, че си носиш достатъчно, ти я слагат в сметката.
Но платилите рушвета за приемането на закона печелят добре от екологията, а България все така цялата си е в найлонови торбички.
Сега остава и някое НПО да усвои от бюджета 100 000лева, за да организира екоакция, при която ще раздава балони на пластмасови дръжки.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно