Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура:
И други кметове ще светнат, ако получим данни за тях*
Моделът на управление в "Младост" - умишлено забавяне на всякакви възможни преписки
И други кметове ще светнат, ако получим данни за тях*

Г-н прокурор, колко са обвиняемите за корупция в район "Младост" по разследването срещу кметицата Десислава Иванчева?

Трима са обвиняеми – двама като помагачи за престъплението подкуп и основен извършител, който за нас е кметицата. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Това обаче не са окончателните обвинения. Събират се доказателства и по други случаи. До момента част от тях не сме ги събирали съзнателно, защото имаше опасност да изтече информация, че работим по отношение на кметицата. Концентрирахме се върху този случай, който стана известен преди 3 дни, тъй като ни се стори "най-ликвиден"

Имаме многобройни индикации, сигнали и данни за модела на управление в община "Младост", който се състои в умишлено забавяне на всякакви възможни преписки. Това се е случвало дори когато няма абсолютно никакви нарушения. Едната версия, която логично възниква, е, че някой не може да се справи и няма потенциала на управленец, както каза един политик наскоро. Втората е, че това се прави съзнателно. Всеки може сам да прецени на кое да вярва.

А ще искате ли постоянен арест за посредника, за когото стана ясно, че е бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров и че е направил самопризнания, след като сте му повдигнали обвинение? Може ли той да се превърне в свидетел?

Това ще преценят наблюдаващите прокурори. Все пак няма как лице, за което има доказателства, че е осъществило състав на престъпление, и доказателства за виновността му за конкретно престъпление, което е основанието за привличането му като обвиняем, да остане свидетел. Така е по българския закон, за съжаление. Казвам за съжаление, защото подобни възможности има в англосаксонската система и в САЩ. Това е и начин, който е уреден и в много европейски страни - т.нар. сделка.

Какви толкова правомощия има районният кмет, че да иска първо подкуп от 1 млн. евро от инвеститор, за да му свърши работа?

Районният кмет правомощия няма, те са на главния архитект. Районният кмет обаче бави елементарна процедура "съобщаване" на изменение на работния устройствен план, което трябва да стане до дни. Става дума за изключително брутален случай на искан подкуп в размер, какъвто до момента няма. Става въпрос за размера на заплатата на един магистрат за 5 г. Как се изкарват 70 хил. евро за 1 ч? Как се получават от банка? Колко години се изплаща подобна сума на банка? Фокусът трябва да е защо тези пари не влизат в социални дейности на общината, защо не отиват за ремонти на училища... А за корупция и за това някой да си оправи собствената къща и да си купи нов телевизор. Главният архитект и Столичната община са залети от сигнали, че в "Младост" не се върши нищо и че в тази община просто не се изпълнява законът.

Каква е връзката между тримата задържани за подкуп?

Връзката са личните контакти, които имат. Единият човек е професионален посредник според доказателствата ни. Той осъществява връзка с човек, когото наричам изнудван, защото това е житейският термин. От друга страна, осъществява връзка и с човека, който ще свърши работа. Между тези страни тече пазарлък. В един момент от 1 млн. евро се стига до 500 хил. евро, след това до 250 хил. евро за конкретен обект. Стига се до първоначалната вноска 70 хил. евро и накрая се стига до булеварда пред Министерството на младежта и спорта.

Ще поискате ли отстраняване от длъжност на Иванчева?

Това ще бъде преценено от наблюдаващите прокурори, след като минат съдебните заседания по мерките им за неотклонение.

Лесно ли се свързват инвеститори с Иванчева, за да си уреждат нещата по втория начин?

В България мисленето е различно. Когато някой инвеститор има проблем, той си търси способ да го разреши по начина, по който виждате. Който търси, намира.

В България няма корупция. Има изнудване. Корупцията е гражданскоправна сделка, забранена от закона, в която двете страни са доволни и никой не се оплаква. Това трудно се разкрива.

В България проблемът е изнудване. Някой трябва да си изпълни задължението, но не го прави, за да може някой да му се помоли. Някой трябва да ти приеме детето в детска градина, но не ти го приема, за да може да вземе 50 лв. Някой не ти взема детето в училище, някой не гледа болния ти баща или дядо, за да му платиш някой лев. С корупцията никой не се е преборил в чистия ѝ вид, няма да се преборим и ние.

Умишлено не казахте кой е жертвата, кой е изнудваният. Защо?

Не искаме и самият той не иска да влиза в обектива на медиите. Има основания да се притеснява за себе си и за семейството си. Нормално е. Знам, че в един момент името му ще излезе. Имаме готовност да го защитим. Специализираната прокуратура ще застане зад всеки, който изпълнява гражданските си задължения.

Ще светнат ли и други кметове като елхи?

"Светнаха като елхи" е професионален жаргон, какъвто, предполагам, и вие, журналистите, имате. В случая цитирах думи на служител на МВР. Ако констатираме данни, нямаме притеснения да светне, който и да е. Тези престъпления се доказват много трудно, но в този случай имахме и късмет. Оказва се, че ако имаш желание и решимост да направиш нещо, можеш да го направиш.

Унизена ли бе Десислава Иванчева по време на ареста ѝ на 17 април? Неведнъж България е осъждана от евросъда в Страсбург за нарушения на права при задържане.

Не знам защо се премества фокусът на случая. Според мен унизително е да изнудваш инвеститори. Унизително е да вземаш пари, за да си свършиш работата. Унизително е да унижаваш гражданите, когато никога в приемния си ден не си на работа Не виждам нищо узнително в това държавата да си свърши работата. Държавата си е свършила работата по начина, по който се върши в цяла Европа. Иска се да е като в Румъния. Така се прави в Румъния. Освен всичко друго това е по българския закон. При претърсване и изземване лицата, които ползват в случая колата, трябва да присъстват на съответното претърсване и изземване. Приемен ден за приемане и получаване на пари по корупционни схеми нямаме и нямаме възможност по НПК да организираме. Ако бяхме преместили колата и хората, щяхте да ме питате защо по време на местенето подхвърлихте парите нарочно, тя е борец за справедливост, за истина и за зелени площи.

Като стана дума за човешки права, вицепремиерът Екатерина Захариева също каза, че границите са минати?

Няма да коментирам политик и конкретно г-жа Захариева. Аз съм професионалист и смятам, че съм на добро ниво професионалист. Човек, който го е страх от вълци, не ходи в гората. Ние сме избрали позицията да си вършим работата. Факт е, че правим неща за първи път – за първи път имаме обвинение за длъжностно присвояване за милиарди, за първи път имаме обвинение за престъпна група от служители на НАП, в резултат на което държавата направи анализ и закри цели сектори. За това държавата трябва да бъде похвалена. Правителството предприе мерки и прави реформи в НАП. Какво лошо има?

Организацията на евреите в България "Шалом" излезе с декларация, че е притеснена от ваша реплика на брифинга за Иванчева за конспирациите по делото и "че ще се намеси Световният еврейски конгрес". Имате ли коментар?

Извинявам се, ако съм бил разбран неправилно. Имах предвид, че тези теории от рода на "подхвърлени пари в колата на кметицата" са конспиративни. Това са от типа теории, в които се говори, че в основата на едва ли не всички проблеми в света стоят заговори от американци, евреи или някой друг. Няма връзка конкретният случай с евреите. Аз уважавам еврейската държава и еврейския народ, защото те са корава нация, и ние, българите, имаме вековни приятелски отношения с тях. Помагали сме си едни на други и се надявам това да продължи.

*Интервюто препечатваме от в-к "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
А за Бисер Лазов
|
нерегистриран
21 април 2018, 14:52
2
0
по делото за КТБ нима няма достатъчно и обилни доказателства за извършени /а и вършени в момента/ престъпления? Нещо май аршина е двоен.
7
Кметовете,ах-кметовете....
|
нерегистриран
21 април 2018, 12:38
3
0
За софийските кметове - данни да искаш.Това е мечтата на всеки антикоpупционен човек.Така че да започват от югозапад на изток общините в София .Ако Гешев успее , цена няма да има.Но ако това не стане, ще има нови съмнения ,че се пазят някои кметове.
6
Qnko
|
нерегистриран
20 април 2018, 23:56
10
-1
Гешев, заради такива арогантни типове като теб повечето хора са на страната на кметицата, колкото и корумприана да е тя.
5
І
|
нерегистриран
20 април 2018, 19:08
5
0
Защо след като има законова възможност да се бавят преписки не се промени закона,за да няма изнудване.
Много хубав политически коментар, но това не би трябвало да бъде политически орган....мила Татковино

Всъщност обвинението за изнудване ли е, или за подкуп, има бегла разлика в съставите мисля като не експерт?

"В България няма корупция. Има изнудване. Корупцията е гражданскоправна сделка, забранена от закона, в която двете страни са доволни и никой не се оплаква. Това трудно се разкрива."??

4
Boiko
|
нерегистриран
20 април 2018, 16:35
10
-1
Правилно би звучало "Всички кметове ще светнат, ама няма кой да се занимава"
3
Студента
|
нерегистриран
20 април 2018, 16:02
10
-1
,,..... вековни приятелски отношения с еврейската нация,,
Тоя е по-начетен даже и тази, за която слънцето изгрява от запад.
2
Са направя, че не съм те чул!
|
нерегистриран
20 април 2018, 15:28
18
-1
Само гледай ти да не светнеш, че то от много медийни изяви май накрая тъй ще се получи /Справка ония мячкащия от СГП-то, дето в Банкя МУ каза "ти си го избра"/!!!
1
Да отидат бълха - кметовете в затвора. Да се дават сигнали - да заминават
|
нерегистриран
20 април 2018, 15:21
5
-1
Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура:
И други кметове ще светнат....". Иван Гешев за случая с кмета на "Младост": Светнаха всички като коледна елха. "Ако някой е злоупотребявал, аз обществени поръчки не правя, правят ги кметовете – отиват кметовете в затвора, да се дават сигнали, да заминават. За кой имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме с прожектор да го осветим. Не може за една бълха да горим... ", каза Борисов на правителствено заседание. Петко Р. Славейков: Сит търбух за наука глух. „Български пословици", събрани от П.Р. Славейков. Радой Ралин: Глух, но послушен!„Люти чушки".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно