Окончателно
ВАС отмени дисциплинарното уволнение на Светлозар Костов
Прокурорът може да се върне на работа в съдебната система
ВАС отмени дисциплинарното уволнение на Светлозар Костов

Светлозар Костов, снимка: архив

Прокурорът Светлозар Костов, който бе дисциплинарно уволнен от съдебната система, може да се върне на работа в нея. Това става възможно след окончателно решение на петчленен състав на Върховния административен съд от 08 февруари 2018 г.

Съдът намира, че дисциплинарното наказание на Костов е наложено незаконосъобразно при допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила. 

"Решението на Прокурорската колегия на ВСС е взето при наличие на незаконен дисциплинарен състав, което се отразява на законността му и е основание за неговата отмяна. От доказателствата в дисциплинарното производство се установява, че то е образувано по предложение на единадесет членове на ВСС, като част от членовете, които са го подписали са и членове на дисциплинарния състав, който е взел решението, с което предлага на Прокурорската колегия на ВСС да наложи дисциплинарното наказание. Верен е изводът на решаващия състав, че в случая е приложимо постановеното Тълкувателно решение №7 от 30.06.2017 г. по тълк. дело № 7/2015 г., на Общото събрание на съдиите на Върховен административен съд, І и ІІ колегия. Налице е хипотезата по т.2 от това решение, в която е постановено, че участието на членовете на Висшия съдебен съвет в дисциплинарния състав, когато същите са и вносители на предложение за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 312, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 311, т. 2, б. "в" и чл. 307, ал. 2 от Закона за съдебната власт за изборните членове на Висшия съдебен съвет, и по чл. 312, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт за налагане на дисциплинарно наказание на съдия, прокурор, следовател, на административен ръководител или заместник на административния ръководител е съществено нарушение на административно производствените правила", мотивират се административните съдии. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно