Безработните дължат месечно по 20,40 лв. за здравни вноски

Всички безработни, които не получават обезщетения, са длъжни всеки месец сами да внасят здравни вноски, напомнят от НАП. От приходната агенция предупреждават, че ако 3 последователни месеца не постъпят плащания към НОИ, се губят правата за безплатна медицинска помощ.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Първо да подаде декларация -така нареченият образец 7, защото тя е много важна. Само плащането не е достатъчно. Новото е, че заради промяната на осигурителния доход с последните промени в закона, сумата се промени и всеки месец безработните дължат по 20 лв. и 40 ст.

От НАП предупреждават, че ако безработен не плати 3 последователни вноски, ще загуби право да ползва здравна помощ.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Връщането обратно в здравната система е обаче е доста по-трудно, защото възстановяването на правата изисква да се внесат осигуритгелни вноски за 5 години назад, което е един сравнително дълъг период от време.

НАП съветват да не разчитаме на 6-годишната давност за погасяване на задълженията към фиска. От агенцията предупреждават, че абсолютната давност може да бъде прекъсната по всяко време, ако служител на приходната агенция извести по телефона длъжника или му изпрати писмено съобщение, че има неплатени данъци или осигуровки.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Всеки нововъзникващ дълг се следи. Включително се изпращат автоматични електронни напомняния, че не е платено. Включително ако плащане продължава да не идва. НАП разполага с много сериозен инструментариум за принудително събиране - запор на заплати, на банкови сметки, на движими вещи, на недвижимо имущество.

Ако не постъпи доброволно плащане е мислимо и възможно да се продаде цялото това имущество, за да се обезпечи плащането на един дълг. Ако все пак изтече давността по неплатен данък, за да бъде заличен, физическото лице трябва подаде възражение до НАП.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
наблюдател
|
нерегистриран
12 февруари 2018, 14:00
2
0
Намирам, че е редно, когато държавата приема такива закони, по силата на които хора без доходи дължат пари на държавния бюджет, в същия закон да бъдат указани и възможните начини на придобиване - чрез кражба, чрез измама, чрез продажба на анатомичен орган... Не говоря за морал, не говоря за социална политика, каквато в България отдавна липсва, или ако я има тя се отнася само до ромската общност, говоря за абсурда, който позволихме да се случи в законодателството ни. Колко хуманен може да бъде отказът да бъде лекуван български гражданин, който не може да внася осигуровките си, защото в районът, в който живее работа няма, или пък работи без трудов договор, защото няма избор, или пък ако работодателят не му е платил осигуровките? Що за хора сме, щом позволяваме да се нарушават човешки права, гарантирани с многобройни международни договори, по които България е страна, а се борим за правата на хомосексуалните и сме готови да ратифицираме конвенция, която ни задължава да им осигуряваме безплатно здравеопазване за техните специфични потребности, разбирай клинична пътека за промяна на пола чрез хирургична интервенция и хормонална терапия. В същото време сме длъжни да осигуряваме и безплатно здравно обслужване на бежанците, а такова отказваме на нашите сънародници. Това е безобразие и аз наистина не разбирам защо позволяваме това да се случва.
3
|
нерегистриран
12 февруари 2018, 13:26
2
0
От кога давността стана 6-годишна?
2
|
нерегистриран
12 февруари 2018, 09:38
1
-3
До коментар [#1] от " ":
Съдии, прокурори, полицаи, военни-дължат 0 лева на месец здравни осигуровки.
Чудя се как да обясните на човек от северозападнала България,че трябва да плащат 20 лева здравни осигуровки.


А дали реално е така или туй е традиционната доза плява за 80-те процента дебили? И дали могат да получават заплата на две ведомости, сиреч да плащат данък колкото за минимална заплата, а другото да е необлагаем доход. Защото в България има много от последния тип. И става дума за огромни суми. А хазната няма как да се пълни от данъци от чиновници - това е просто премятане на пари от единия джоб в другия.
1
|
нерегистриран
12 февруари 2018, 08:32
5
-2
Съдии, прокурори, полицаи, военни-дължат 0 лева на месец здравни осигуровки.
Чудя се как да обясните на човек от северозападнала България,че трябва да плащат 20 лева здравни осигуровки.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно