511 ефективно осъдени не са в затвора
Дим да ги няма
Докато законът у нас работи за Муса, Крокодила и Горския човек, бегълците от правосъдието ще се множат
Дим да ги няма

За българите 2018-та година започна не толкова с историческото първо Българско председателство на Европейския съюз, колкото със зверското шесторно убийство в Нови Искър. Всички обсъждаха как и защо се стигна до касапницата, извършена от рецидивиста Росен Ангелов. Очаквано, както и повечето водещи криминалисти предвиждаха, убиецът сложи сам край на живота си.

Няма как да се отрече, че една от основните причини за кървавия разстрел е фактът, че Ангелов се оказа беглец от правосъдието. Когато през 2009 г. Горския човек е получил третата си ефективна присъда, този път за блудство с 11-годишна, той вече се е укривал, възползвайки се от тогава действащата поправка в НПК, която му позволява да не присъства на съдебните заседания.

Миналата седмица се разбра, че бегълци от правосъдието, като Росен Ангелов, са още 511 ефективно осъдени лица. Да, в изминалите години бяха предложени и приети поправки, които да ограничат тази епидемия, но очевидно и те не са достатъчни. И тук отговорността не е на прокурорите или на съдиите, т.е. не е толкова в съдебната система, колкото на законодателя, на онези 240 депутати, без значение на партийната принадлежност. 

Работа на народните представители е да изготвят правната норма така, че рецидивистите да усетят цялата строгост на закона. Да чакат присъдата си зад решетките в арестантската килия, а не по горите, освободени срещу най-леката мярка – "подписка". И то когато са съдени за почти същото престъпление, станало причина за предишния им престой "на топло". Такъв е случаят на вече споменатия Росен Ангелов. Той е осъден в края на 90-те за изнасилване, десетилетие по-късно е на подсъдимата скамейка заради блудство с малолетна. Впрочем, "подсъдимата скамейка" е просто метафора. Защото Ангелов не сяда на нея, а години наред броди из покрайнините на столицата, за да се стигне до кървавата Новогодишна вечер.

А какво да кажем за Ахмед Муса? Съденият за радикален ислям проповедник също си е при роднините в пазарджишката ромска махала. Съдът преценил, че трябва да излезе на свобода, защото прекарал три години в ареста. Нека припомним – говорим за човек, уличен в престъплението на 21-и век. А именно – проповядване на недемократична и антихуманна идеология. Обвиненията в радикален ислямизъм на френска, белгийска или немска територия, нямаше да му позволят да види слънчева светлина десетилетие поне. Но наш Муса се радва на благосклонния закон. Не са виновни тук съдии и прокурори, а нормотворците. Които най-накрая трябва да се усетят, че България трябва да влезе в крак с борбата срещу чумата на новия век. Това е тероризмът – взимащ всяка година хиляди жертви из целия свят. И за съжаление, в последните години навлязъл солидно на територията на Западната цивилизация. Точно заради това, в развитите западни държави вече те арестуват за споделени статуси във Фейсбук по подозрения за тероризъм. У нас сме над нещата – "тази мечка у наш двор не може да заиграе", биха казали мнозина.

Нещо повече – не само, че не искаме да вкараме в затвора Муса. Ние му помагаме да се радва на свободата. Нали знаете, че обвиненият в организиране на терористична клетка на наша територия имам ползва услугите на една от най-скъпо платените столични адвокатски кантори – онази, защитаваща интересите на крупни бизнесмени и политици, подсъдими за неплащане на данъци или престъпления по служба.

Кой плаща адвокатските хонорари на защитата на Ахмед Муса? Как жител на пазарджишката ромска махала си позволява юридическо обслужване, съпоставимо с това на едни от най-богатите българи, на министри и на депутати? Толкова богат ли е Муса или богати са неговите покровители? И кои са те? Откъде са парите? От българи, свързвани с уж много демократични западни фондации, каквито публикации се появиха? Или от Австрия, Германия, Саудитска Арабия?

Къде се намира на този етап делото срещу Ахмед Муса? Отговор – до под кривата круша буквално. И забележете – още на първото заседание на съда след пускането на проповедника от ареста, делото бе отложено, защото обвиняеми се отказвали от адвокатите си, а самият Муса не се яви. Класически способ за шиканиране на процеса. И какво ще стане, ако скоро се окаже, че някои от подсъдимите вече ги няма в България?

Ще кажете, че едва ли ние ще решим проблемите, свързани с актуалния бич на човечеството. Разбира се, нали от правозащитни фондации непрекъснато ни убеждават, че трябва да сме хуманисти, че трябва да награждаваме за достойнство осъдени убийци. Само че тероризмът отдавна не познава граници, а всички експерти са категорични, че това, което се превърна във всекидневие в Западна Европа, много скоро може да се разпростре и в останалата част на Стария континент.

Но да се върнем пак на наша територия. Станалият нарицателен бандит с прякор Крокодила бе обявен за невинен от Специализирания наказателен съд. Той бе подсъдим за ръководене на въоръжена организирана престъпна група, която се е занимавала с отвличания, грабежи и палежи. Милев има обвинение и за опит за убийство на полицай. И той, обаче, прекарал твърде много време в ареста. Нищо, че няколко пъти съдът решаваше да го пуска на свобода, сигурно, за да се измъкне като Росен Ангелов или Братя Галеви.

Е, Крокодила все още не е успял. Но като нищо ще успее. Без значение, че все още е в ареста по друго обвинение. Този път за грабеж от голям хипермаркет в столичен квартал.

На Емил Милев-Крокодила му се събрали три години в ареста. И трябвало да си ходи. Чудо на чудесата! Заслужава сигурно надзирателите да му връчат почетен медал за заслуги. И извинение за причинените несгоди от лошите условия. Сигурно дежурните адвокати с жалбите пред Европейския съд за правата на човека вече са го посетили, за да пусне една жалбичка до Страсбург.

Като казахме надзиратели, да добавим и съдебната охрана – някой сети ли се за тях, когато пак увеличи заплатите на полицаите? Кой трябва да хваща десетките пандизчии, бягащи от затвора всяка година? Кога държавата или по-конкретно началниците им в правосъдното ведомство, ще се сетят и за тях?

Държавата не се сеща за своите хора. Но се сеща за роднините на избягалите убийци. Нали помните, че МВР вече няма право да иска използване на специални разузнавателни средства по адрес на близките до бегълците от правосъдие. Вярно, че причина за това е осъдително решение в Страсбург (по дело, заведено от близките на избягалия убиец от "Соло"). Не можело да се подслушват близки на избягал убиец, нарушени са им правата?! А как точно да се установи местонахождението на поредния беглец от правосъдието?

Нека уважаваме ЕСПЧ. Но нека уважаваме също така държавността, законността и мисията на правораздавателните органи на тази територия. Нека уважаваме и себе си. Нека депутатите променят закона, така че да пази нас от престъпниците, така че виновните да си получават заслуженото. Нека законът не пази убийците. Нека законодателната власт не работи за бандитите, така както работиха редица представители на съдебната система в последните години.

Защото е време да говорим сега. Защото утре жертва ще сме ние или наши близки. И тогава ще е късно. А щом се обърне каруцата - пътища много.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са в областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
***
|
нерегистриран
16 януари 2018, 02:05
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7
Написаното грабва емоционално и би било
|
нерегистриран
15 януари 2018, 13:16
14
-2
много подходящо за медия без правна насоченост. Правен свят би трябвало да търси мнението по темата и да дава думата на юристи. В статията личи правната неграмотност на автора.
6
|
нерегистриран
15 януари 2018, 12:44
7
-1
Статията може да звучи много по-оптимистично, в духа на старите традиции.

Под мъдрото ръководство на Първия бодигард на покойния Първи държавен и партиен ръководител приетият по идея на инициативен комитет създаден в Дома на българо-съветската дружба закон "Наглите" в края на миналата и началото на настоящата година даде своите първи плодове, които изпълват всинца ни с надеждата, че така ще продължи и през цялата 2018г. - публично гръмнат данъчен шеф, публично гръмнат бизнесмен и още 7 самоубити в Нови Искър.
Хвала на Народната власт, БРИБ и на българо-съветската дружба.

Благодарение на тези постижения ние крачим редом с великата Русия, където маскирани изтрепаха няколко деца в училището.

https://dariknews.bg/novini/sviat/maskirani-napadnaha-uchilishte-v-rusiia-ima-raneni-deca-snimkivideo-2072456?
5
Ало ПС-то
|
нерегистриран
15 януари 2018, 12:01
4
-1
Що триете избирателно бре, трийте наред. Не четете ли какво се пише...
4
Фок оф
|
нерегистриран
15 януари 2018, 10:13
3
-6
До коментар [#3] от "Ако импресионистите бяха зъболекари ":
и ако политолозите бяха юристи, но не са! И Слава Богу!

Законодателят приема абстрактни в една или друга степен правни норми, а друг ги прилага! Тоя идиот какво иска ... всички обвинени от #КОЙ да лежат без съд и присъда при милиционерите му работодатели ... маскирани като библиотекари ... е не ... няма да ви мине повече от еФтинкия номер на вашето момче от снимката!
Абе ти че си боклук, си, ама не знам политически заслепен и с тролска пяна на уста, дали докато се хвърляш върху правителството, няма да се наденеш на Муса на кебапа, ибрикчия такъв?!
Аман и от теб, и от хелзинкските мърши, и от келявите закони в тая страна...
3
Ако импресионистите бяха зъболекари
|
нерегистриран
15 януари 2018, 08:51
9
-3
и ако политолозите бяха юристи, но не са! И Слава Богу!

Законодателят приема абстрактни в една или друга степен правни норми, а друг ги прилага! Тоя идиот какво иска ... всички обвинени от #КОЙ да лежат без съд и присъда при милиционерите му работодатели ... маскирани като библиотекари ... е не ... няма да ви мине повече от еФтинкия номер на вашето момче от снимката!2
|
нерегистриран
15 януари 2018, 08:37
8
-3
Най-големите престъпници изобщо не стигает до съд или присъда-прокуратурата се погрижва да изтече давността.


https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html/
Най-хубавите кътчета от Южното Черноморие - заграбени с измама
1
********************************************************************************
|
нерегистриран
15 януари 2018, 06:46
2
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно