Съдия от САС атакува административния си ръководител
Милен Василев - недоволен от решението на Даниела Дончева да го премести в друг съдебен състав
Съдия от САС атакува административния си ръководител

Заявлението на съдия Милен Василев, което от седмица виси на таблото за съобщения на САС в Съдебната палата

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева стана обект на безпрецедентна атака от магистрат в същия съд. В заявление, разлепено в коридорите на Съдебната палата, съдията от Търговското отделение на САС Милен Василев обвинява административния си ръководител в действия със "силен корупционен мирис". Василев твърди, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тези дела е и т.д. № 2832/2017 г., с предмет на иск в размер на 102 млн. лв.

В  последствие, със своя заповед, съдия Дончева е сменила и съдебния състав на Василев. "При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от Ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", пише апелативният съдия. Той настоява Дончева да отмени собствената си заповед и да се свика Общо събрание на съдиите от САС за обсъждане на съмненията му. Заявлението на магистрата завършва с думите: "Пожелавам Ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение..."

В отговор на запитване по казуса, от пресслужбата на САС заявиха, че съдия Даниела Дончева няма да коментира "неистини по неин адрес". Според кабинета на Дончева: "Действията на председателя са съобразени с установената досега практика, а промяната на съдебните състави е изцяло в рамките на чл. 106, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), където е посочено, че председателят на съда "може да председателства съдебни състави от всички отделения при спазване на принципа на случайния подбор при разпределението на делата".

По повод конкретното дело, породило съмненията на съдия Василев, бе уточнено още, че "при съгласие на страните, то може да бъде разгледано публично".

Фактът, че заявлението на съдия Милен Василев е престояло почти седмица на таблото на САС, но става широко известно едва днес, поражда съмнение, че съдия Дончева е обект на кампания по дискредитирането й като административен ръководител на най-големия апелативен съд у нас. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
101
До 100
|
нерегистриран
15 октомври 2017, 13:42
4
-1
И принципни! Отвратителен дебют за новия ВСС. Според мен ще зачестят катастрофите, инцидентите и смъртните случаи сред членовете, при това рязко.

Несъмнено.
100
Ало ало
|
нерегистриран
15 октомври 2017, 10:00
8
-2
ВСС няма ли да отличи с наградата "Първа боркиня срещу корупцията" - Даниела Дончева?

Все си мисля, че така е редно и нормално в практиката на ВСС.

Нека сме последователни другарки и другари, все пак!
99
След и този скандал
|
нерегистриран
15 октомври 2017, 09:54
5
-5
Изводът е само прекия избор и мандатност на т.нар. магистрати!
98
Мечo Пух
|
нерегистриран
15 октомври 2017, 06:36
6
-3
Правен свят използва като евфимизъм ,,атакува,, вместо ,,оножда,,
97
Дръндорков
|
нерегистриран
14 октомври 2017, 11:16
7
-2
Хора, обърнете внимание на правописа си, моля Ви... Ако това е нивото на елементарната езикова грамотност в магистратурата (предполага се, че повечето сте магистрати), при това - на роден български език, то какво качество на съдебните актове да очакваме...
96
гост
|
нерегистриран
14 октомври 2017, 11:09
21
-4
Има хора сочещи грешките и недостатъците / дълга и древна тема / на човека, колкото да не гледат в себе си, защото няма им хареса гледката. Пишат ей така да изместят фокуса на гледката.
Този човек показва с факти, логика и причината да се вземе делото от него. Това е изразил, защитава си работата на която очевидно държи и тя се изпълнява със справедливи и мотивирани актове, които са съвместими с морала, етиката.
Този , човек не е сам. Има други като него но очевидно реалностите са такива, че трябва да вървят в буря, дъжд и мъгла, докато други се чувстват на точното място и време в обществото. И се питам кое е по - добре - да пазиш ценности и идеали полезни за хората като цяло или да си магистрат с положение, пари, имоти, семейство, деца, нови автомобили, отворени врати.
Тези, които осъзнават положението, в което се намират и продължават да вярват, и постъпват достойно нямат нужда от коментари добри или лоши. Те и техните малки, безнадеждни крачки са бягство към едно невидимо и по - добро бъдеще на тази страна.
95
отговор на 89
|
нерегистриран
14 октомври 2017, 10:52
18
-2
Достатъчно е да е извън корупционните мрежи.Всичко останало ще е бонус.Нали не мислиш, че почтените съдии са отживелица?
94
********
|
нерегистриран
14 октомври 2017, 08:57
1
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
93
|
нерегистриран
14 октомври 2017, 08:40
13
-2
Ако някой иска да каже,че цацаров трябва да ходи на село ,Борисов в банкя аз съм ЗА
92
|
нерегистриран
14 октомври 2017, 08:33
18
-5
Долавям в някои коментари носталгия по соц миналото и жителството.След освобождението София е едно голямо село .След 44 г след като интелигенцията е избита и интернирана се заселва от ниско образовани партийни кадри доста от тях с криминално минало . София е населена е предимно със селяни така че не виждам повод за гордост в така наречените кореняци
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно