Председателят на ВКС Лозан Панов предлага
Апелативният съдия Красимир Машев временно да оглави СГС
Апелативният съдия Красимир Машев временно да оглави СГС

Съдията от САС Красимир Машев временно да оглави Софийския градски съд до избора на титуляр. Това предложение е внесъл днес в Съдийската колегия председателят на ВКС Лозан Панов.

До него се стигна, след като вчера СК на ВСС не успя да избере изпълняващ функциите шеф на градския съд. Кандидатите бяха двама – Стефан Милев, предложен от председателката на САС Даниела Дончева, и Десислава Попколева, излъчена от общото събрание на СГС и предложена от Панов. Милев получи 4 гласа, а Попколева – 7.

Сега Панов очаква с това предложение да обедини гласовете на членовете на ВСС, става ясно от съобщение на Върховния касационен съд. И още: "Този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, осигуряване и продължаване на неговото функциониране, както и административното обезпечаване на дейностите на съда, включително работа с граждани и други институции".

Ето и част от мотивите на Лозан Панов да предложи Красимир Машев за временен ръководител: "Председателят на окръжния съд, респективно на Софийския градски съд, съгласно чл. 86, ал. 1 от Закона за съдебната власт осъществява общо организационно и административно ръководство на съда, като изчерпателно са посочени правомощията му, които включват организационни и ръководно-административни функции, за изпълнението на които се изисква висок  професионализъм и безупречни морални качества. Посочените качества са изискуеми за всеки ръководител, който следва да е гарант за отстояване на принципите за независимост на съдебната власт, върховенството на закона, прозрачност и недопускане на порочни и нерегламентирани практики. В този смисъл и в Кодекса за етично поведение на българските магистрати са въведени специфични правила за етично поведение на административни ръководители.  Ето защо, считам, че Красимир Атанасов Машев – съдия в Софийския апелативен съд, притежава тези високи морални и професионални качества, необходими за изпълнение на функциите на административен ръководител – председател на Софийския градски съд".

Красимир Машев е завършил право в СУ "Климент Охридски" през 1999 г., има над 17 години юридически стаж, от които 12 години като съдия. На два пъти – през 2011 и 2015 г. ВСС го е поощрявал със служебна благодарност за висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Машев е бил и преподавател в Националния институт на правосъдието, а в момента е временен преподавател по Гражданско право и процес. Освен разглеждането и решаването на правни спорове, той е участвал в комисии за подобряване дейността на съдиите в СГС, включително и при определяне на критерии за командироването им.

В предложението си председателят на ВКС пише, че Красимир Машев с дългогодишния си стаж като съдия в СГС отлично познава организацията на работа, съдии и съдебни служители, включително проблемите и трудностите във връзка с високата натовареност на съда. "Уверен съм, че предложената от мен кандидатура безспорно отговаря на облика на административен ръководител и притежава необходимите качества за успешно справяне с работата на административния ръководител. Изразявам личната си убеденост, че съдия Красимир Машев има доказан авторитет и качества и ще се ползва с уважението на своите колеги и съдебните служители и ще получи необходимата подкрепа при изпълнение на функцията на председател и ръководител на най-големия и натоварен съд в страната – СГС", изтъква още Панов.   

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
84
любопитен
|
нерегистриран
10 октомври 2017, 11:49
5
-4
Любопитно ми е стаж от 12 г. общо? изобщо за съдийската гилдия за дългогодишен стаж ли се смята???!!!
Нима в съдебната система няма други заслужили съдии със стаж много по-голям от този на предложения кандидат? Защо тези хора биват пренебрегвани непрекъснато? Чии интереси обслужва отново другаря Панов?
83
|
нерегистриран
09 октомври 2017, 21:15
0
0
Този Машев, роднина ли е на преподавателя Машев от Школата в Сиимеоново, по времето на Соца, който обучаваше дипломатите(разузнавачите)на протокол и поведение. Този Машев независимо,че беше номенклатура беше един интелигентен и възпитан комунист. Ако това му е син от една страна метнал се е на баща си- умен и интелигентен, но от друга страна - зависим от тайните служби и от бизнеса на роднините му.
82
закон на Нютон
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 23:03
13
-2
Природата го е доказала. Баланс и уравновесяване на силите. Няма ли такъв, настъпва катастрофа.Взаимно контролиране, инак.............корупция. Да се избере човек, контра на Цацата.Не стане ли това, ще си мечтаем за правосъдие.
81
**********************************************************************************************
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 22:46
13
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
80
************************************************************************************************
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 22:37
15
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
79
предложение
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 20:24
24
-5
За да има баланс, поне на една от тези върхови позиции е крайно необходимо и логично да се постави магистрат, който е силен опонент на Цацаров! Да се спре тази прокурорска диктатура.Да има различни мнения .
78
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 20:05
18
-22
Направо Влахов да направят и.ф., той все административен ръководител е свикнал да бъде. Машев е лош избор, но пред парашутиста Стефан Милев (много съм готин) е по-добър.
77
стари муцуни
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 17:35
19
-2
Хайде стига са ги впрягали тези муцуни. Знаем много за тях и са известни техните игрички.Свършиха ли се достойните и честни хора в системата, та отново се гласят с ниско обществено доверие хора.Но това е борбата, сега управляващите ще си сложат техни хора на СГС, на ВАС, на антикорупционния орган. Във ВСС вече ги подредиха, макар и не легитимно и това е. Суверенът пасти да яде.
76
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 15:00
23
-11
75, бъркаш автора. Има професор със същото име. Съдийчето Машев не е чак такъв капацитет. И едва ли от преписване на чужди мотиви има време за такава творба.
75
Alfonso
|
нерегистриран
08 октомври 2017, 13:25
3
-4
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно