Обновена  29 сеп 07:40
Обвиненияt в педофилия училищен директор: Надявам се истината да излезе наяве"
"Надявам се истината да излезе наяве", заяви училищния директор Христо Радев, който е обвинен в блудство със седмокласничка. Той проговори за първи път пред медиите пред съдебната зала, където бе доведен за заседанието по мярката му за неотклонение. Директорът понечи да каже още нещо, но бързо бе въведен в залата. Той пристигна под конвой и окован с белезници. До момента Радев не се признава за виновен и твърди, че е попаднал в клопка. Негов защитник е известния бургаски адвокат Станко Кралев, който се слави като един най-опитните в наказателното право. "Христо е омерзен и потресен, семейството му е в шок. Той е категоричен, че няма никакъв запис, защото не е правил нищо подобно", заяви близък на семейство Радеви. Съпругата на директора, която също преподава в училището в Ново Паничарево от вчера е в болнични и не ходи на работа. Тя получила нервна криза вечерта в сряда, след като чула потвърждение на обвинението срещу съпруга й от говорителя на Главна прокуратура. 
"С извършените разпити на детето и родителите, както и уликите, които са събрани, категорично можем да твърдим, че е осъществено това престъпление против половата неприкосновеност на момичето", казаха от държавното обвинение. От там уточниха, че са разпитани още три непълнолетни момичета, за които има данни, че също са станали жертва на посегателства от страна на директора. 
"Не съм запозната с данни от разследването, всички чакаме, за да разберем какво в действителност се е случило. Мога само да кажа, че при нас до момента не е постъпило нито едно оплакване от страна на родител или дете", заяви шефката на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. В четвъртък тя е пристигнала на място в училището в Ново Паничарево и е разговаряла с всеки един от преподавателите там. "Мненията по случая са в двете крайности, но нищо конкретно не мога да ви кажа. Опитахме да осъществим контакт със седмокласничката, но тя не е на училище", заяви Илиева. Тя категорично опроверга информацията, че бащата на момичето Христо е работел преди време в училището и е бил уволнен за кражба на дърва. "Няма такова нещо, този човек никога не е работил в училището, нито по трудов, нито по граждански договор. Не отговаря на истината и тиражирания слух, че бащата е пребил директора Христо Радев", заяви шефката на инспектората.  Седмокласничката твърди, че блудството с нея не е било еднократно. Преди да довери на родителите си какво се случва, тя споделила със своя бивша учителка. "Когато разбра, госпожа Станчева ме посъветва да направя запис с телефона", призна ученичката. Проверка на "Телеграф" установи, че действително в училището в Ново Паничарево е работела учителка с фамилия Станчева. Тя обаче напуснала преди година и повече не е стъпвала в селото. "Ние също проверихме, имало е такава госпожа, но не мислим, че тя има нещо общо със случая, защото момичето не е имало връзка с нея, след напускането й", коментираха от инспектората в Бургас.
 Междувременно в селото започна подписка в защита на обвинения директор Христо Радев. Повечето от хората продължават да не вярват, че дългогодишният педагог е способен на подобни извращения. 
Заради ареста на директора от вторник ОУ "Христо Ботев" е с нов вр.и.д. директор. Той обаче не е уволнен, нито е отстранен от длъжност.
"24 години съм порядъчен и за една година не мога да стана такъв, какъвто ме изкараха. Дамгосан съм, няма да изкарам дълго в ареста - имам високо кръвно и псориазис. Трябват ми специални грижи", заяви пред съда училищния директор Христо Радев, обвинен в блудство с ученички. Пред магистратите той отстояваше тезата, че е набеден без да е извършил нищо, а зад случилото стои вендета от страна на три ромски фамилии. Защитата му разкри, че седмокласничката и другите три ученички, които  са свидетелствали срещу него са от ромски семейства, срещу които Радев е писал жалби за различни злоупотреби. На децата им пък налагал многократно санкции, според правилника за вътрешния ред в училището. 
Пред съда директорът разказа, че имал личен конфликт със семейството на седмокласничката. Бащата на Радостина откраднал дърва от училището, а директорът пуснал жалба срещу него и го хванали. Първият им конфликт избухнал през 2010-та година, когато дъщеря му дошла от Гърция и майката поискала да я запише в първи клас. Директорът Христо Радев обаче не разрешил и я записал в предучилищна група, защото преценил че не може да сесправи с материала. 
"Бащата подаде сигнал до Социално подпомагане  заради детските. Аз бях наказан, че не съм я записал първи клас, а тя не познаваше буквите", каза  Радев.
 Прокуратурата обаче бе категорична, че има достатъчно доказателства за вината на арестувания педагог. Обвинителите разполагат с два аудиозаписа, на които ясно се чува как 14-годишното момиче моли "господина" да спре да я целува и да я опипва по дупето. Според показанията на момичето това се е случило в директорския кабинет. От държавното обвинение изтъкнаха, че блудствените действия са продължавали от около една година, а директорът посягал и на други момичета. "Събрани са достатъчно доказателства, от които може да се направи предположение, че той е извършител на престъплението, в което е обвинен", заяви прокурора и поиска от съда да наложи постоянен арест на училищния директор, защото ако бъде пуснат имало опасност да извърши и други престъпления.
Адвокатът на арестувания обаче контрира, че в записите се чували само женски глас и се създавало впечатление, че всичко е предварително режисирано. Освен това не била направена експертиза, която да установи чии са гласовете и дали мъжкият глас е на директора. Н началото на записа се чувал въпрос: "Как се казва директорът", което според защитата било много странно и подозрително. Адвокатът посочи още, че сред представените доказателства имало и видеозапис, направен в кабинета на директора, но от неговото съдържание не ставало ясно директорът да е извършил каквито и да било блудствени действия. С тези аргументи той поиска клиентът му да бъде освободен срещу парична гаранция или под домашен арест. 
Пред журналисти директорът Христо Радев заяви: "Всичко е нагласено от три цигански семейства, които са настроени срещу мен, тъй като в годините съм ги уличавал в различни злоупотреби. Ученичката Радостина дойде в кабинета ми в понеделник, защото трябваше на нея и на още едно момиче да им направим лични карти. Влезе веднъж, после дойде пак, защото си зацапала картата, докато я попълвала. Аз се зачудих какво става, и изведнъж започна да повтаря: "Не правете така, вие сте директор". Сега разбирам, че всичко е било нагласено".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно