Обновена  29 авг 07:40
Турски журналисти в затвора обмислят протест с "разсъбличане"

Турски журналисти, намиращи се в затвора, възнамеряват да протестират с "разсъбличане" срещу униформите, които турското правителство смята да въведе за подсъдимите във връзка с миналогодишния опит за преврат, съобщава електронното издание на в. "Хюриет дейли нюз".

Това е съобщил Махир Канаат, изпратен зад решетките служител на в. "Биргюн", пред опозиционен депутат, който посети затвора в Силиври край Истанбул.

Канаат напомнил, че съдените след военния преврат през 1980 г. са протестирали срещу еднотипните униформи, разсъбличайки се, предава БТА.

Според депутата от Народнорепубликанската партия (НРП) Утку Чакъйозер, който посети затвора Силиври, стандартизираното облекло ще хвърли сянка върху правото на подсъдимите на справедлив процес.

На 5 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че подсъдимите за опита за преврат на 15 юли м.г. ще се явяват пред съда със специално облекло - кафяви униформи, които ще се състоят от гащеризон за "заговорниците" и костюм за "терористите".

Стъпката идва, след като заподозрян предизвика дискусия, явявайки се пред съдия миналия месец с тениска с надпис на английски "hero" /герой/. По-късно в страната бяха задържани десетки хора по подозрения в терористична пропаганда заради това, че са носели тениски със същия надпис.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно