Обновена  29 авг 07:38
Лекари задължително по двойки при разговор с пациент - за сигурност

- Опасаха с още 21 камери "Шейново", кадрите важат в съда

- Битата заради плацента д-р Гагова се върна на работа

Лекарите и акушерките в софийската АГ болница "Шейново" вече не дават сами информация на пациенти и техни близки. Те задължително са по двойки, за да се избегнат случаи на насилие срещу медиците.

Правилото важи с особена сила, когато разговорът е с човек, употребил алкохол, пациенти, които няколко пъти са влизали в болница без ефект от лечението, с хора, загубили близък, или пък са от по-ниските социални групи. Това разказа шефът на болницата д-р Румен Велев.

Мерките за сигурност са наложени, след като на 1 юли мъж преби д-р Албена Гагова. Жена му току-що бе родила, а той поискал да вземе плацентата. След като д-р Гагова му отказа,

той ѝ счупи носа

с удар и я остави

в безсъзнание

След дълго възстановяване от шока д-р Гагова се е върнала на работа на 21 август.

Допълнително след летните отпуски ръководството на болницата ще направи курсове за медиците с криминален психолог, който да ги научи да разпознават потенциално рискови пациенти.

"В случая с д-р Гагова никой не можеше да очаква агресия от човек, на когото съобщаваш, че му се е родило дете! Надявам се повече такива неща да не се случват", коментира д-р Велев.

21 нови камери ще следят какво се случва по коридорите, както и кой влиза и излиза от болница "Шейново".

"След случая с д-р Гагова имахме среща с главния прокурор. На нея присъства и министърът на вътрешните работи и той препоръча да се направят консултации със специалисти по сигурността", продължи д-р Велев. Той показал на експерти по охраната къде са рисковите зони - приемните кабинети, местата, където се срещат пациенти и лекари, пред реанимациите и неонатологията.

Новите камери

са с по-висока

резолюция

Старите не дават достатъчно добър образ. Записите от тези камери се признават в съда за доказателствен материал, защото са достатъчно ясни, каза още д-р Велев. Има допълнителна програма, с която образът може да се зумира. Има дата, час. Поставихме камери, които ни дават възможност както в реално време, така и да връщаме назад, за да видим какво се случва в болницата, уточни директорът.

С новата система, която с отстъпката излязла около 7000 лв., всъщност се създават общо три кръга с охранителни камери. Първият е със стари камери, които следят сградата отвън. Те се контролират от монитор при портиера. Вторият кръг е в отделенията. Третият вече ни дава допълнителна сигурност, че каквото и да се случи, ще бъде видяно, обясни д-р Велев, който е поискал мониторът, който следи камерите, да бъде в неговия кабинет. Той може да получава образите от камерите и на телефона си, което значи, че 24 ч в денонощието може да вижда какво се случва в болницата.

В "Шейново"

имат

9 паникбутона -

по един във всяко отделение, който се предава от акушерка на акушерка, в спешния кабинет, в реанимацията и на регистратурата. Те предават сигнала на охранителната фирма.

При инцидент лекарите звънят и на Първо районно управление на МВР. Няколко пъти сме се свързвали с тях за по-леки случаи, действат безотказно, разказа още директорът на "Шейново".

Владо Плацентата вече 2 месеца е в ареста

Владимир Стоянов-Плацентата, който преби акушер-гинеколог от столичната болница "Шейново", е зад решетките на бул. "Г. М. Димитров". Мъжът е в ареста от началото на юли.

Причината за побоя бе, че Стоянов искал д-р Албена Гагова да му даде плацентата от току-що родилата му жена.

От юмруците на Стоянов д-р Гагова получи мозъчно сътресение, носът ѝ бе счупен и имаше рана на горната устна.

Съдът отказа да пусне на свобода Стоянов, тъй като той е с разклатена емоционалност и лабилна психика. Освен това, макар и да се води реабилитиран, в миналото е осъждан 2 пъти. Срещу него се води и друго дело за грабеж.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно