Обновена  29 авг 07:38
Индия осъди гуру, обявил се за богочовек, на 20 години затвор за изнасилвания

Индийските власти затегнаха мерките за сигурност заради лидера на популярна секта, който получи 20 години затвор по обвинение в изнасилването на две последователки, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Той ще излежи общо две присъди от по 10 години - по една за всяко обвинение.

Гурмит Рам Рахим Сингх, който оглавява многомилионна секта и се смята за близък до управляващите, беше признат за виновен в петък и оттогава е в затвора в северния град Ротхак. Присъдата, прочетена в затвора от съображения за сигурност, предизвика протести от негови последователи, прераснали в насилие, при което загинаха най-малко 38 души в град Панчкула, стотици бяха ранени, а десетки - арестувани. Тогава привържениците му нападнаха железопътни гари, автобуси и микробуси на местни и национални телевизии.

"Ройтерс" разказва, че за целите на присъдата затворът в Рохтак, разположен на 66 км от Ню Делхи, за часове зе превърна в крепост - всички бяха претърсвани на влизане в града, на журналистите не беше разрешено да се приближават на повече от километър и половина до мястото, където се намира Сингх, а пътищата към него бяха преградени от барикади с телена ограда. Според телевизия "Ал Джазира" са били отменени превози до града и са били затворени някои училища. Полицията предупреди, че има разрешение да стреля срещу протестиращите, ако напрежението ескалира.

Полицейски час е наложен в градовете Рохтак и Сирса, където действа култът "Дера сача сауда". И двата града в щата Хариана са разположени хиляди военни, полицаи и военизирани групи, чиято задача е да предотвратят повторение на насилието от петък. Засилени са мерките за сигурност и десетки хиляди полицаи са разположени столичния окръг Делхи, както и в щатите Пенджаб и Хариана, където той има най-много последователи отбелязаха "Ройтерс" и ТАСС, цитирана от БТА.

Властите предупредиха, че още не са готови да отменят мерките за сигурност. "Няма да се изтеглим днес... Дори сега ситуацията може лесно да излезе извън контрол," каза Нирмалджит Сингх Калси, представител на Пенджаб, цитиран от "Ройтерс". Миналата седмица хиляди привърженици на Рам Рахим, както той е известен, се бяха събрали пред дома му в Северна Индия. През уикенда обаче те откликнаха на призива на властите да се приберат у дома, след като полицията изрази притеснение от присъствието на близо 10 хиляди души на мястото, където той живее.

Духовен лидер, спортист, музикант, режисьор

Сектата му твърди, че има между 50 и 60 милиона последователи и се обявява за вегетарианство и срещу употребата на наркотици и алкохол. Зависимостите в Хариана и Пенджаб се смятат за особено сериозен проблем и "Дера сача сауда" от години се бори с тях. Има и някои социални каузи като организиране на сватби за бедните. Подобни секти в Индия се ползват с голяма популярност и техните лидери често поддържат дори частни милиции. Конкретният култ се ползва със симпатиите на много от далитите - кастата с най-неравностойно положение, - които живеят в двата щата.

Сингх е женен със син и две дъщери, но от известно време твърди, че се въздържа от полови отношения. Води луксозен начин на живот, облича се в ярки дрехи, снима се във филми по свой сценарий и издава своя музика. В "Туитър", където има 3.74 милиона последователи, се представя като "духовен светец, филантроп, певец, спортист, режисьор, актьор, музикален директор, писател, тектописец" и други. На страницата си се определя като "Свети доктор МСГ (вестител на Бога) Инсан - истински светец и социален реформатор". Там срещу лика му стоят и определенията "учен", "феминист" и "икона за младите".

През 1990 г., едва на 23-годишна възраст оглавява "Дера сача сауда", основана през 1948 г. Смята се, че сектата се е разраснала значително под негово ръководство, а в централата ѝ има киносалон, хотел, стадион и училища. През 2015 г. той започна филмов франчайз, който го представя като "вестител на Бога", извършващ чудеса и справящ се с престъпници, докато пее и танцува. Тогава си навлече критики от индуската организация, тъй като в един от клиповете си позираше като бог Вишну.

Година по-рано на парламентарните избори Сингх направи публично изявление, в което призовава последователите си да гласуват за партията на Нарендра Моди, който спечели изборите и стана премиер.

Той не се признава за виновен. Адвокатите му обявиха, че ще обжалва, а един от защитниците на ищците - че ще се търси по-дълга присъда. Говорител на сектата същевременно призова последователите да уважат решението на съда и да запазят спокойствие.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно