Обновена  29 авг 07:38
Прокуратурата: ДНК на Иван е по ножа и по телефона на жертвата

Следи от ДНК-профила на 15-годишния Иван са открити върху ножа, с който е била заклана 11-годишната Никол. Негови отпечатъци са намерени и по телефона на жертвата. Това стана ясно вчера в съдебната зала по време на заседанието на което Апелативния съд гледа мярката за неотклонение на Иван. Новите данни бяха съобщени в съдебната зала от прокурор Георги Ханджиев, който се позова на резултатите от назначените ДНК експертизи. След бруталното убийство в асансьора, килърът захвърлил окървавения нож на междуетажната площадка в блок 108 в комплекс "Меден Рудник" и избягал. По пътя към дома си се отървал и от мобилния телефон на Никол, който изхвърлил в контейнер за смет. След като ченгетата арестували Иван на следващата сутрин в дома му и го притиснали, той сам ги завел до контейнера и показал къде е телефона. "Не е възможно той да знае къде е телефона, ако сам не го оставил на това място. Има солидни доказателства, че именно осмокласникът е извършител на жестокото убийство", категорични са разследващите. Сред събраните доказателства в папките са и показания на съседи, които са заявили, че са видели 15-годишния младеж да влиза заедно с Никол в блока. Други пък са го видели малко по-късно да излиза сам.

По време на съдебното заседание апелативен прокурор Георги Ханджиев бе непоколебим, че Иван трябва да остане зад решетките, защото има достатъчно доказателства за вината му. Съдът се съгласи изцяло с тезата на прокуратурата и остави тийнейджърът зад решетките. Обвинителят определи семейната среда, в която е отраснало момчето като основен фактор за формирането му като личност и характер. Според събраните данни, Иван е бил оставен без родителски контрол, растял без особено внимание в семейството. Той бил сред най-слабите ученици и трудно усвоявал учебния материал. Имал ресурсен учител, с помощта на който преминавал от клас в клас, но без да му пишат оценки, а само със становище: "завършил осми клас".

Прокурорът по делото заяви още, че мотивите за извършеното престъпление вече са категорично изяснени, но отказа да ги съобщи. Изявлението му подсказа, че най-вероятно първоначалният мотив за скандал заради спор за наргиле е отпаднал. Бащата на жестоко екзекутираната Никол, Любомир Йончев пък смята, че Иван е убил дъщеря му за да я ограби. Той се тревожи, че момчето може да отърве решетките, ако се окаже, че има психично заболяване. До момента обаче Иван не е бил регистриран в психодиспансера и никога не се е водел на отчет. Според неговите учители, той има лека форма на умствена изостаналост, която обаче не го спасява от това да носи наказателна отговорност.

Двадесет експертизи са назначени до момента по случая с убийството на 11-годишната Никол, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Ангелов. Сред тях са и такива, които трябва да установят дали двете деца са употребили дрога във фаталния ден. Очаква се те да бъдат изготвени всеки момент и да хвърлят повече светлина върху обстоятелствата около бруталното убийство.

Назначена е и съдебно-психиатрична експертиза, която трябва да установи дали тийнейджърът е съзнавал действията си в деня на убийството.

До момента нито в дома на Иван, нито в убитата Никол са открити наргиле или трева, нито други упойващи вещества, разкриха от прокуратурата.

Родителите на Иван дойдоха в съдебната зала и се бориха със зъби и нокти за детето си. Синът им бе доведен под конвой от униформени в съда, но отново не пророни дума. Вместо него майката и бащата решиха да говорят пред медиите. Донка и Димитър се кълнат, че синът им е невинен и е натопен. Те отрекоха в дома им да са открити каквито и да е вещи, които свързват сина им с престъплението. Мнението на бащата и майката е, че детето им е натопено без да е извършило нищо. "Нито нож с кръв са намерили у нас, нито телефон, нито чанта. Нищичко не са открили. В кухнята имаме ножове, но нито един от тях не е изчезнал, всички са си на мястото", заяви майката на Иван, Донка Иванова. Баща му Димитър също е убеден, че синът му е невинен. "Не, не е вярно, че синът ми е убиец! Всичко е лъжа. Няколко пъти му ходих на свиждане в затвора и той всеки път ми казва "не съм аз". Аз му вярвам, защото го познавам и знам, че не може да лъже", заяви бащата на тийнейджъра.

"Къде е това наргиле, за което уж се скарали, къде са окървавените дрехи на сина ни? Как ще убие човек в асансьор - в помещение метър на метър и няма да е изцапан с кръв?", питат родителите на обвинения в жестоката екзекуция.

От държавното обвинение обаче контрираха, че момчето е направило частични самопризнания и обяснило, че не искало да убива Никол, а само "да я бодне".

От прокуратурата са категорични, че нямат никакви съмнения за автора на убийството и че то е извършено напълно умишлено. В съдебната зала са били представени и други доказателства, но заседанието отново премина при закрити врати и те останаха скрити за медиите.

Семейството на Иван се отказа от услугите на служебния защитник Камен Кънев, който го защитаваше на първото заседание – в Окръжния съд и нае адвокат Стоян Иванов. Той настояваше, че момчето трябва да бъде освободено с мотива, че се нуждае от грижите и надзора на родителите си, но съдът не уважи искането и го остави за постоянно в ареста.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно