Прокурор Илиан Георгиев е осъден и на втора инстанция за набедяване на колеги
Прокурор Илиан Георгиев е осъден и на втора инстанция за набедяване на колеги

Военният прокурор Илиан Георгиев е осъден условно на 10 месеца затвор на втора инстанция за набедяване на четирима свои колеги. Присъдата е на Софийския апелативен съд (САС), който е гледал делото, след като всички съдии от Военно-апелативния съд са се отвели от него, съобщиха от прокуратурата. Присъдата на Георгиев е с 3-годишен изпитателен срок, като му е наложено и обществено порицание.

Обвинението срещу него е за това, че в периода от 5 октомври 2009 г. до 6 октомври 2010 г. е набедил в извършването на престъпления Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев от Военноапелативната прокуратура, както и Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни. В искане за отвод и жалби до вече бившия главен прокурор Борис Велчев, Георгиев е заявил, че Филипова и Стоев са извършили престъпление против правосъдието. Георгиев е твърдял, че двамата са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев пък Георгиев набедил в лично укривателство. Той е заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство  срещу Николай Свинаров, по времето по което той е бил министър на отбраната. Според Георгиев тримата обвинители са прикрили одитен доклад на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната и така са "спасили" от наказателно преследване и други длъжностни лица от военното ведомство.

На първа инстанция Военният съд в Пловдив осъди Георгиев условно на година и половина затвор, като на втора инстанция наказанието му е редуцирано, въпреки че САС го е признал за виновен по още едно деяние за набедяване, допълниха от прокуратурата.

Делата срещу Илиан Георгиев започнаха през 2010 г., когато той беше даден на съд и за документни престъпления. През 2012 г. беше оправдан напълно на три инстанции по това дело. Обвинението срещу Георгиев беше, че като прокурор на три пъти е съставил официални документи (разпити на свидетели), в които е удостоверил неверни обстоятелства за датата на съставяне, както и че при разпита на полицая Божидар Богданов в протокола било посочено, че е свидетел, а не обвиняем. Според прокуратурата целта била документите да бъдат използвани като доказателство по досъдебно производство, наблюдавано от Георгиев. 

След като окончателно беше оправдан, той заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Софийският апелативен съд му присъди обезщетение от 60 000 лв.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Марко
|
нерегистриран
15 март 2017, 16:37
5
0
"...той заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Софийският апелативен съд му присъди обезщетение от 60 000 лв."

Без думи.

"писмо от Сицилия"
https://www.youtube.com/watch?v=Dbx5-xj6-Xw
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно