Обновена  13 юни 07:50
Рекордната глоба от КФН за издателя на "Дневник" и "Капитал" е отменена окончателно

Рекордната глоба от 100 хиляди лева, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на "Икономедиа", фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", беше отменена окончателно от втората съдебна инстанция, информира capital.bg.

Комисията, ръководена от бившия ковчежник на ГЕРБ и някогашен офшорен адвокат Стоян Мавродиев, преди две години наложи на "Икономедиа" четири глоби с общ размер 160 хил. лв. Като повод бяха използвани статии в "Капитал", за които в актовете на КФН се твърдеше, че манипулират борсовия пазар. Част от глобите бяха и заради отказ за разкриване на журналистическите източници. Заедно с "Икономедиа" бяха глобени също врачанското издание "Зов нюз" - също със 100 хил. лв. и журналист от в. "Конкурент" - с 50 хил., (вече отменена окончателно).

Миналия вторник състав на Административния съд в София отмени най-голямата по размер санкция - от 100 хил. лв., наложена заради публикацията на "Капитал" "Паниката е по-голяма от проблема". Тя е с дата 27 юни 2014 г. - дни след поставянето на КТБ под специален надзор и разказва как около ПИБ се създава напрежение, което не отговаря на реалната ситуация в банката. От КФН тогава приеха, че публикацията може да "създаде невярна представа у вложителите" и поради тази причина е налице пазарна манипулация.

Съдът обаче прецени, че статията не цели уронване престижа на ПИБ. "Наказващият орган е следвало да санкционира единствено разпространяването на такава информация, която обективно е насочена към манипулация на финансовия пазар, а не всяко предаване или статия, които търсят причините за изненадващата банкова криза и съдържат недоказани твърдения," написа в мотивите си районният съд, а градският потвърди.

"Административният съд правилно е приел, че статията, за която КФН е наложила санкцията, и нейният тон "не сочат на опит за дестабилизация на финансовия пазар, а точно напротив, общият й смисъл е да се предотврати банковата криза и да се овладее напрежението", коментира адвокат Александър Кашъмов, който представлява "Икономедиа" по делата, с които се обжалват глобите. "Съдебната власт изпълни според мен конституционната си роля на независим арбитър, гарантиращ упражняването на свободата на словото като основно човешко право", коментира още адвокат Кашъмов.

Той изрази притеснение от действията на ръководената от Стоян Мавродиев комисия: "Намирам за крайно притеснителна тенденцията да се осъществява цензура върху критични публикации чрез глоби или заплаха за налагането им от държавен орган, чиято задача е да се грижи за финансовата стабилност."

За разлика от глобата от 100 хил. лв. Административен съд - София-град, на два пъти отмени решения на долната инстанция, с които бяха отменени две глоби от по 5 хил. лв., наложени на изпълнителните директори на "Икономедиа". От КФН настояваха да бъдат разкрити източниците на информация на журналистите и отказът на "Икономедиа" беше сакциониран с мотив, че се възпрепятства работата на комисията.

По тези решения фирмата издател е решила да заведе дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Делото, което "Икономедиа" води срещу втората по-големина глоба - за 50 хил. лв., все още се развива на първа инстанция.

Глобите бяха наложени успоредно на поредица институционални и лични атаки от страна на шефа на КФН Мавродиев срещу съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев и фирмите му, както и няколко дела срещу журналисти от "Капитал". Злоупотребявайки с правомощията на КФН, Мавродиев започна офанзивата, след като "Дневник" публикува информация, че е бил призован като свидетел по делото за пране на пари от наркотрафик, водено срещу Евелин Банев - Брендо. Впоследствие стана ясно, че подписи на Мавродиев присъстват по документи, свързани с дружествата, през които според прокуратурата са минавали парите от наркотрафик.

Натискът върху журналистите започна още от деня на първата публикация, когато в съпровод с намеци и заплахи пресаташето на Мавродиев излъга главния редактор на "Дневник", че призованият свидетел е друг Стоян Мавродиев, а не шефът на КФН. Истината бързо беше разкрита, но заради това, че публикацията остана, "Икономедиа", нейният издател, негови фирми и журналисти се превърнаха в мишени, обстрелвани със стотици административни актове.


Офанзивата на КФН срещу "Икономедиа" беше критикувана от редица международни организации, в това число и от комисаря по човешките права към Съвета на Европа.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно