Обновена  10 дек 07:50
Компенсацията за жертвите на престъпления скача двойно

Жертвите на престъпления ще получават двойно по-голяма парична компенсация - от 5000 до 10 000 лв. А в случаите, когато се компенсират наследниците им, всеки от тях ще получава пълната сума на обезщетението, а не както досега максималният й размер да се поделя между всички. Това предвиждат промените в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления, приети от МС вчера.

Разширява се и кръгът на пострадалите с право на обезщетение - проектът вече включва и децата на жертвите на престъпление, родителите, съпруга или лицето, с което починалият се е намирал във фактическо съжителство. Това ще даде право пари да получат внуците на жертвата в случаите, когато тя няма живи деца, а когато няма наследници и живи родители, право на подпомагане получат бабата и дядото. Компенсация се дава само в случаите, когато престъплението е доказано с влязла в сила присъда или производството е прекратено от прокуратурата.Наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда се включва и опит за убийство. За блудство и изнасилване помощ ще може да се търси и без да е налице сегашното условие "да са настъпили тежки увреждания на здравето". Така законът ще се синхронизира с директива на ЕС за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

ПРИНУДА Бюрото по защита на свидетели към главния прокурор ще пази свидетели, но ще се използва и за принудително довеждане на хора до орган на съдебната власт, както и за охрана и обезпечаване на действия по разследването в наказателното производство. Това предвижда приетият от правителството нов правилник за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно