Прокурор Илиан Георгиев е осъден условно за набедяване на колеги
Военният съд в Пловдив е постановил обвинителят да понесе и обществено порицание
Прокурор Илиан Георгиев е осъден условно за набедяване на колеги

Илиан Георгиев.

Военният прокурор Илиан Георгиев е осъден на година и половина условно за набедяване в престъпление на четирима негови колеги. Към наказанието лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено, е добавено и обществено порицание.

Присъдата е произнесена от Пловдивския военен съд и за нея съобщиха от държавното обвинение.

Военноокръжната прокуратура в Сливен обвини Георгиев за това, че в периода от 11 май до 6 октомври 2010 г. е набедил в извършването на престъпления Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев от Военноапелативната прокуратура и Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни.  

Всъщност Илиан Георгиев е осъден за това, че в искане за отвод и жалби до вече бившия главен прокурор Борис Велчев е заявил, че Малена Филипова и Веселин Стоев са извършили престъпление против правосъдието. Георгиев е твърдял, че двамата са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства,  в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев Георгиев също набедил в лично укривателство. Той е заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство  срещу Николай Свинаров, по времето по което последният е бил министър на отбраната. Според Георгиев тримата обвинители са прикрили одитен доклад на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната и така са "спасили" от наказателно преследване и други длъжностни лица от военното ведомство.

Заедно с условната присъда и общественото порицание Военният съд е постановил Георгиев да плати 6000 лв. компенсация за морални вреди на Стоев и 3000 лв. на Данов.

Делата срещу Илиан Георгиев започнаха през 2010 г., когато той беше даден на съд за документни престъпления. През 2012 г. беше оправдан напълно на три инстанции. Обвинението срещу Георгиев  беше, че като прокурор на три пъти е съставил официални документи (разпити на свидетели), в които е удостоверил неверни обстоятелства за датата на съставяне, както и че при разпита на полицая Божидар Богданов в протокола било посочено че е свидетел, а не обвиняем. Според прокуратурата целта била документите да бъдат използвани като доказателство по досъдебно производство, наблюдавано от Георгиев. 

След като окончателно беше оправдан, той заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Софийският апелативен съд му присъди обезщетение от 60 000 лв. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
4ovek
|
нерегистриран
12 март 2016, 21:25
0
-1
po edna kofti snimka ne moje prosto taka da mislite za 4oveka. Opravdan na tri instancii.!!!!
Za da iska otvod na nabludavashti prokurori ,zna4i e imal pri4ini.Taka lesno ne se tragva sreshtu shefove bez pri4ina. No qvno v borbata ne sa mu stignali silite ili ne e imal podkrepa. $adar4eto e bilo dosta shiroko otvoreno.
7
част от истината за българското правосъдие - липсват подкупите
|
нерегистриран
14 ноември 2015, 10:25
3
0
http://www.legalworld.bg/48534.zamrazete-broia-na-sydijskite-shtatove-porazitelno-mnogo-sa.html

NIKOY
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 23:55
0
-1
До коментар [#51] от "Павлов":


Прав сте. Не е нормално житейски незрели хора да решават човешки съдби и то със сила на "пресъдено нещо". Например младеж нямащ книжка незнаещ, нищо за пътнотранспортните ситуации житейски и познаващ живота само от скамейката, книгите и учебниците да решава транспортни дела. Друг пример млада хубава съдийка още мома виждала бебе единствено при втората си братовчедка/например/ да решава родителски права и да развежда хора и т.н. По този начин когато има житейска незрялост решаването на делата няма да е като решаване на човешки съдби с цялата им отговорност и зрялост, а ще има формалистично- занаятчийски подход почти като на чиновник
Добавете към житейската незрялост и тоталната юридическа неграмотност на огромна част от назначенията, заварени от конкурсното начало в системата, които представляват 80-90% от целия числен състав на магистратите. В съда, чиято работа познавам, се постановяват решения, изписани на 10 страници, представляващи копи-пейс на съдържанието на всички документи по делото, включително преразказ на свидетелски показания и експертизи, а единственият мотив на съда, се състои от едно изречение, които гласи "Това е така, защото аз така казвам". И тези решения оцеляват на втора и трета инстанция, въпреки, че по естеството си представляват липса на решение, тъй като не съдържат нито един мотив по съществото на спора, по наведените фактически и правни доводи на страните, никаква оценъчност на доказателствения материал, за правни доводи дори не става въпрос. Ето това е нивото на правосъдието, по съществото си отказ от правосъдие, но отказано в срок! Пародия на правораздаване!
6
военното правосъдие
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 21:18
4
-3
е като ваенната музика.Колкото военната музика е музика, толкова и военното правосъдие е правосъдие.
5
За вината на този може да се съди
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 18:38
4
-5
и по снимката му. Трябва само да се пипа внимателно дали е вменяем.
4
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 15:43
6
-3
Postanovkata e minala uspeshno ...,bravo na porachitelite !
3
Има, но пък...
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 15:25
2
-1
Има военни, лекари, учители, транспортни работници, полицаи, горски работници и т.н. Тогава..?
2
Хахо
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 14:34
5
-3
За да има военен съд и прокуратура не трябва ли да има военни?
1
Адвокат
|
нерегистриран
12 ноември 2015, 17:16
27
-6
Военното првосъдие е като морските свинчета-нито са свинчета, нито са морски!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно