Обновена  12 юни 08:09
Ясен Тодоров: Борисов не се ли намесва в работата на съдебната власт

Добре, това не е ли намеса в работата на съдебната власт. Премиерът е гражданин, естествено, но българските магистрати са много по-умерени в техните изказвания. Чули ли сте един български магистрат да каже - ние не искаме това Народно събрание или това правителство. Ние сме така възпитани, уважаваме всяка власт, държавността, уважаваме избора на българските граждани, които са избрали този състав на парламента, този състав на парламента е избрал това правителство.

Така Ясен Тодоров, председател на етичната комисия към Висшия съдебен съвет, коментира думите на премиера Бойко Борисов, който неколкократно поиска оставките на членовете на кадровия орган на Темида. Въпросът към Тодоров беше зададен в интервю за Би Ти Ви, в което той се обяви против основните идеи в предложения от правосъдното министерство проект на Закона за съдебната власт и заяви, че българските магистрати са стресирани.

Тодоров, който е бивш следовател и  съдебен инспектор, в сряда беше избран за член на Националния съвет по антикорупционни политики. Това ще е съвещателен орган към Министерския съвет, който ще разработва политики за справяне с корупцията.Ясен Тодоров не коментира по същество как се е стигнало до избора му. От дневния ред на ВСС, който гласува назначаването му там, ставаше известно само, че комисията, която Тодоров оглавява, го е и предложила. 

Премиерът Борисов и при представянето на идеите за конституционна реформа, и няколко пъти след това обяви, че този състав на ВСС, избран при предишното негово управление, е изчерпал доверието и е неефективен.

Пред Би Ти Ви Тодоров неколкократно отрече промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт да са съдебната реформа и обяви, че "голяма част от българските магистрати са стресирани от законодателните предложенията на министъра на правосъдието и на Министерството на правосъдието: "Те работят в непрекъснат страх и непрекъснати законодателни промеми".  По думите му трябва да се осигури добра материална база, нормална натовареност, добро заплащане и никой да не се бърка в работа им.

Разграничаване от Пеевски

"Аз съм бивш следовател, надявам се и бъдещ такъв. Никога не съм бил ръководител на Пеевски, нямам поглед върху работата му", заяви Тодоров в опит да се разграничи от колегата си, който по същото време, поне по документи, е бил част от Столична следствена служба. "От 1993 година, когато съм започнал работата си като следовател, следствието е сменило своя статут поне четири- пет пъти. В резултат на тези законодателни промени, които се правят от Народното събрание, където е политическият елит, България е най-критикувана и наистина това е най-слабата част в наказателното производство - досъдебната фаза. Разследването по наказателни дела в България е под всякаква критика. Това е благодарение на промените. В следствието работеха страхотно подготвени хора, които целенасочено бяха изгонени оттам, за да няма добро разследване", заяви още Тодоров.

Не съм българската Моника Маковей

обяви още Тодоров по повод новото си назначение в антикорупционния орган и преразказа как и къде е предвидено създаването на Националния съвет по антикорупционни политики.

От интервюто на Тодоров не стана известно какво той мисли за предвидената в проекта на Закона за съдебната власт недопустимост за магистратите да са и масони. "Първо аз да кажа, че не съм масон, нито ловец.... Аз съм за задкулисните неща", забързано отговори Тодоров, вероятно искайки да каже друго, и посъветва  да се потърси чуждестранен опит по темата.

"Ние работим с Христо Иванов. Има ли нещо лошо в това да има публични опоненти. За мен е по-страшно в едно общество да нямаш право на собствено мнение. Това, че аз изразявам несъгласие с тези на министъра и някои негови законодателни идеи не значи, че не искам по-добро правосъдие. След като бях определен като враг на реформата, много видни конституционалисти изразяват тези, изказани и от мен. Аз не съм враг на съдебната реформа, имам по-различно виждане за начина на осъществяването й", коментира още Тодоров. По думите му проектът на Закон за съдебната власт противоречи на приетата с огромно мнозинство стратегия за съдебната реформа.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно