Обновена  12 юни 08:08
Близнашки: Христо Иванов няма един работен ден. Плевнелиев го назначи, аз му дърпах юздите

Бившият премиер Георги Близнашки, който е професор по Конституционно право в Софийския университет, за пореден път скочи остро срещу съдебната реформа и предлаганите конституционни промени, подготвени от Министерството на правосъдието.

В интервю пред Канал 3 Близнашки обяви, че Христо Иванов е некомпетентен, премиерът Бойко Борисов е бил подведен, а хората, които искат да променят Конституцията всъщност искат да яхнат съдебната власт, както преди години се опита да направи Иван Костов.

"Христо Иванов няма един работен ден", отсече Близнашки по адрес на правосъдния министър. На въпрос на водещата Мая Костадинова - "Ама нали вие го назначихте", Близнашки отговори: "Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите."

Предлаганите промени в Закона за съдебната власт, Близнашки определи като "реформаторски мечти от времето на Иван Костов".

Професорът обяви, че идеите главният прокурор да бъде назначаван от парламента означават пълно подчинение на съдебната власт. "Те не са подготвени тези хора. Предлагат безумни неща", каза Близнашки.

Бившият премиер обясни и как се пишат препоръките от Брюксел.

"Много пъти съм присъствал на такива срещи. Идват едни чиновници, срещат се с нашите и започват да пишат едни препоръки. Те не са професори, в Брюксел няма професори по конституционно право, а бюрократи", коментира Близнашки.

Той посъветва нашите политици да се съобразяват повече с Венецианската комисия, която настоява за независимост на съдебната власт.

"Ако тези промени в Закона за съдебната власт и съответно промяна в Конституцията се прокарат, съдебната система ще бъде поставена под контрола на силните на деня и това ще доведе до безкомпромисна атака от Съвета на Европа", прогнозира още бившият премиер.

"Министърът просто не знае, какво прави. В предишния вариант на стратегията нямашe нито явно гласуване във ВСС, нито намаляване на мандата на членовете на ВСС. Те се мотаха шест месеца и накрая родиха това нещо", каза професорът.

"Аз подкрепям съдебната реформа, но не по този начин. Хубаво е да се познават нещата, а не да се прокарват погрешни идеи.

Това, което искам да кажа е да не се слуша френският посланик - Дьо Кабан. Защото той няма нищо общо с френската правосъдна система. Той се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция", заключи Георги Близнашки.

Георги Близнашки припомни, че при писането на сегашната Конституция е ползват активно и френският опит. Самият той е разговарял с часове с професори по конституционно право. Близнашки добави, че е бил положен изключително сериозен труд при написването на основния закон и твърденията, че той е писан на коляно не отговарят на истината.

Бившият премиер обясни, че българските власти са прекалено смутени, слушат чуждите посланици, които от своя страна грубо се намесавт във вътрешните работи.

Близнашки отново обясни мотивите си да е тотален противник на готвените промени.

"Явното гласуване - тази идея е абсолютно неприемлива. Това означава, че хората във ВСС ще са подложени на един непрекъснат натиск. Ще има дисиденти. Ами кой ще може да си позволи да гласува против волята на своя началник", попита Близнашки.

"Промяната трябва да бъде направена от грамотни хора. Защото 16-ти април беше тържество на глупостта! /б.р. пресконференцията, на която Бойко Борисов и Христо Иванов представиха идеите за конституционни промени/. Ако се се допусне един пробив в конституцията, това ще е фатално", добави още проф. Близнашки.

Той добави, че предложенията са внесени без никакъв дебат. В момента пък в Министерството на правосъдието брояли критикарите, за да се направи прочистване в редиците в магистратурата.

"Дискусията трябваше да се направи преди да се вземе политическото решение", отсече Близнашки, след което отново се възпламени по адрес на правосъдния министър.

"Той не е написал нищо през живота си, този човек се самопровъзгласява за реформатор и тръгва да прави стратегия!".

Близнашки коментира и атаките от страна на Реформаторския блок.

"Радан Кънев ме атакува, че съм скрита лимонка. Разберете, Георги Близнашки е Георги Близнашки. Аз работя за моето отечество и никой не може да ме спре да кажа моето професионално мнение. Георги Близнашки не може да се уплаши от изданията на Иво Прокопиев", каза още бившият премиер.

"На финала - съдебна реформа - да, но не по този неграмотен начин", отсече професорът.

Георги Близнашки коментира и нападките към паметника на Цар Самуил. Той каза, че те са напълно неоснователни, а политическото решение за поставянето му е било негово. Според Близнашки паметникът се харесва от хората и ще надмогне дребните подхвърляния и злободневие.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
до скромен юрист
|
нерегистриран
12 юни 2015, 19:01
0
-1
Скромният юрист е и правно неграмотен.
3
скромен юрист
|
нерегистриран
12 юни 2015, 14:44
3
-2
Само величия като Стоичков и Близнашки говорят за себе си в трето лице единствено число. Позволено им е и да дават персонални оценки вместо да излагат рационални доводи. Те са си там високо горе на пиедестала на невярната себеоценка и лошото възпитание. Все пак бих запитал професора, който като "баща" на конституцията твърди, че е ползвал за образец френския модел, първо, не е ли разделен Висшия съдебен съвет на Република Франция на две колегии - една за съдиите и друга за прокурорите, и второ, има ли конституционно изискване за тайно гласуване по кадровите въпроси в същия този съвет. Питам се също така логично ли е в едно наказателно производство срещу магистрат присъдата да се подписва от съдиите от целия съдебен състав с техните имена, а в дисциплинарното производство пред българския ВСС за обществото да не е ясно кой е взел съответното решение.
2
|
нерегистриран
12 юни 2015, 12:54
9
-2
До коментар [#1] от "мнение":

Предполагам, колега, че сте адвокат. А дали може да напише обвинителен акт,да анализира доказателства и да пише мотиви към присъда или решение по гражданско дело? Въпросът е риторичен. Този човек, както го съветваше Филчев, трябва да се яви на конкурс за младши магистрат, защото едва ли има юридически стаж за явяване на конкурси в по-горните нива.
1
мнение
|
нерегистриран
12 юни 2015, 12:21
14
-1
За министъра е прав.Той не е работил като юрист,лишен от адвокатски права,няма базисни знания по основните правни понятия,няма и практически опит в областта на юриспруденцията,едва ли е влизал дори и в съдебна зала,не се знае дали е боравил със съдебни документи-обвинителни актове,искови молби,постановления,решения,присъди и пр.Сигурно министърът и една справка не може да направи в деловодството на съда,не знае къде е регистратурата,вероятно не знае и къде се обявяват насрочените дела.За трудове,написани от Иванов, не можем изобщо да говорим-той няма такъв капацитет-най-много да е написал някакви "съждения" на религиозни теми или някой друг пасквил.Близнашки е прав,той може да е бил комунист,но е начетен човек.За да има истинска реформа,министърът трябва да бъде сменен.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно