Обновена  12 юни 08:07
Приемаме чужди защитени свидетели

България ще приема на своя територия защитени свидетели по дела за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления на Международния наказателен съд в Хага. Това гласуваха депутатите от правната комисия в парламента.

Споразумението е класифицирано и предвижда прокуратурата да се грижи за опазването на свидетелите на международния съд, които се намират в България, а разходите по прехвърлянето им да са за сметка на съда.

От БСП предложиха споразумението да се обнародва в Държавен вестник, тъй като имали притеснения за евентуални финансови последици за страната ни.

"Как да обнародваме класифицирана информация. Това не можем да го допуснем", възрази шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков обясни добрите страни на споразумението. "Няма да бъдем поставени на колене за финансовите разноски по процедурите. България има право и да отказва свидетели. Сключването на тези споразумения са в неизвестност дори и за съдиите от международния съд".

Социалистите настояха защитените свидетели да остават у нас не повече от три месеца. Правната комисия обаче единодушно не прие предложението..

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно