Обновена  30 мар 08:28
И в закон: Съседи решават процента за общите части за парно
Домакинствата да получават информация колко ток или газ потребяват за избран от тях ден

Блокът има право сам да определя какъв процент от сметката за парно за общите части да плаща. Това предвиждат промените в Закона за енергетиката, които се правят през новия Закон за енергийната ефективност. Проектът предстои да мине на второ четене в пленарна зала.

Това право е записано в наредбата за топлоснабдяване, но депутатите го вкарват и в закона.

Когато към мрежата на топлофикацията се присъединява нова сграда, всеки апартамент трябва да е с индивидуален топломер, а не със уреди за дялово разпределение.

Същото задължение вменяват промените и при присъединяване на стара сграда, която е минала основен ремонт и сменила хоризонталните с вертикални инсталации.

Промените задължават електроразпределителните и газовите дружества да уведомяват клиентите си при промяна на цените, че могат едностранно да прекратят договорите си с тях.

Енергийните предприятия, които доставят ток и газ, са длъжни да предоставят подробни данни за потреблението на домакинствата за който и да е ден, седмица, месец и година. Това да става чрез интелигентни системи за измерване. Такива електромери обаче са рядкост. Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев казва, че при едно енерго 20% от електромерите са вече умни и могат да дават данни и за почасово потребление. Умните електромери ще позволят да се въведат различни тарифи - например за върхов ток в пиковите часове.

Днес решават финално за цените на парното и газа от април. Това ще стане на закрито заседание на КЕВР. На него ще се определи и цената на тока, който произвеждат топлофикациите. В сряда стана ясно, че топлата вода ще поевтинее от 6 до 13% в различните градове.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно