Обновена  25 юли 08:26
8 души предложиха на Цацаров да разкажат за схемата "Цветан Василев"
От прокуратурата потвърдиха за "ПРЕСА" наличието на такова писмо и казаха, че то е изпратено до Софийската градска прокуратура за проверка.

Шефът на фирма "Бромак" Иван Стойков сам предлага да стане свидетел на прокуратурата по случая с източването на КТБ. В специално писмо до главния прокурор Сотир Цацаров още 7 души, свързани с банкера Цветан Василев, са изразили готовност да помогнат на държавното обвинение.

Според схемата на престъплението, описана в писмото, Василев е наредил отпускането на кредити за общо 3 милиарда и половина лева на свои кухи фирми. Те са се водили собственост на служители в КТБ.

От прокуратурата потвърдиха за "ПРЕСА" наличието на такова писмо и казаха, че то е изпратено до Софийската градска прокуратура за проверка.

Всеки един кредит от банката бил одобряван лично от Василев, като лицата, представляващи дружества кредитополучатели, подписвали предоставените им от банката договори без да имат представа за целите и изразходването на кредитите. По този начин Цветан Василев реално играел ролята както длъжностно лице, така и на краен получател (бенефициент) на парите, се обяснява в сигнала до прокуратурата.

Подписалите писмото осем души обясняват, че са поставени в безизходица и не знаят как тези кредити ще бъдат обслужвани. Двама от подписалите се вече са свидетели на държавното обвинение. Засега досъдебното производство се крепи предимно на показанията на Бисер Лазов и Теодора Танева. Лазов е съдружник с Цветан Василев в "Естейд" и заедно с него влиза в управата на "Мел финанс". Името на Танева пък съвпада с това на член от Борда на Технологичен център-Институт по микроелектроника, който се свързва с КТБ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
|
нерегистриран
25 юли 2014, 10:36
0
0
Интересно, Василев бил взел всичко, а Пеевски и останалите, за които самият Василев говори, реално нямат никакви кредити, така ли? Защото, ако беше така, поне хората щяха да бъдат спокойни, че парите са инвестирани добре и носят печалба
3
Кредитополучател
|
нерегистриран
25 юли 2014, 10:10
2
0
А аз предлагам да ви изпея песента ,,Надуйте ми кавала, кавала още дудука!,,
2
Следствието
|
нерегистриран
25 юли 2014, 09:34
0
-1
Петьо Еврото напълно подкрепя изнесеното в това писмо.
1
Мечо Пух
|
нерегистриран
25 юли 2014, 08:50
2
-1
Прасчо, всичките тези 8 плюскача са невинни - само са си взели 30% лепта.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно