Обновена  25 юли 08:26
Два часа "задушаваха" убиец при изпълнение на смъртна присъда

Осъденият на смърт затворник Джоузеф Ууд почти два часа се бореше за всяка глътка въздух, след като властите в щата Аризона започнаха изпълнението на неговата екзекуция.

Получилият смъртно наказание заради убийство Ууд е починал в 15:59 часа местно време – час и 57 минути след началото на екзекуцията.

Процесът е започнал в 13:52 часа. Пет минути след началото, официалните лица съобщават, че той е приспан. В 14:02 часа обаче затворникът започва да диша тежко. Адвокатите на Ууд веднага внасят по спешност в съда жалба, след като смъртоносната инжекция не дава очаквания резултат, оставяйки Ууд "да се задъхва в течение над час".

"С уважение настояваме съдът да прекрати екзекуцията и да изиска от Департамента за изправителните заведения да използва животоспасяващите процедури, предвидени в протокола", се казва в жалбата, внесена в съда. "Той все още е жив. Тази екзекуция нарушава правото на Ууд да бъде екзекутиран без жестокост и необичайни методи", се казва още в документа.

Съдът отхвърля жалбата и предвиденият за такива случаи план не е задействан.

По-рано в сряда Върховният съд на САЩ не уважи искането на адвокатите на Ууд властите да разкрият съдържанието на смъртоносния коктейл от препарати, използван при екзекуцията, и така даде "зелена светлина" за привеждане в изпълнение на смъртното наказание. В своите мотиви съдът не уважи аргумента на защитниците на Ууд, че въз основа на Първата поправка към Конституцията на САЩ клиентът им има право да знае какво се съдържа в смъртоносния коктейл, с който ще бъде екзекутиран.

Удължената смърт на Ууд напомни за провалилата се екзекуциите на затворника от Охайо Денис Макгайър през януари и затворника от Оклахома Клейтън Локет през април.

Смъртта на Макгуайър е смятана за една от най-дългите екзекуции в историята на Охайо. Тя продължи 25 минути. Тогава Columbus Dispatch съобщи, че Макгуайър "се е мъчил и задъхвал, издавал е звуци на задушаване в течение на най-малко 10 минути, като се е държал за гърдите".

В случая с Локет, властите на затвора прекратиха екзекуцията 14 минути след началото й, защото затворникът все още е мърдал и дори е успял да каже, че "нещо не е наред". Локет почина от сърдечен удар почти 45 минути след началото на екзекуцията.

Впоследствие се оказа, че екзекуторите са инжектирали повече от необходимото медикаменти във вената му и тя се е пръснала, а препаратите не са дали желания ефект.

Ууд получи смъртоносната инжекция за убийството на Дебра Диец и баща й, Юджийн Диец през 1989 година в сервиза им в Тюсон. Ууд и Дебра са имали турбулентна интимна връзка. Диец се е опитала да скъса окончателно с Ууд. Тя дори си издействала ограничителна заповед. Тогава Ууд отишъл в семейния сервиз и застрелял нея и баща й.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно