Обновена  25 юли 08:25
Старозагорският съд запорира акциите на "Петрол"

Старозагорският окръжен съд е наложил запор върху акциите на четирите основни акционера в "Петрол", става ясно от определение на съда от 18 юли 2014 г. Според него акциите на "Алфа кепитъл" с 28.85%, "Юлинор" с 23.1%, "Корект фарм" и "ВИП пропъртиз" съответно с по 18.3% се запорират като предварителна обезпечителна мярка за съхраняване на имуществото на "Петрол холдинг" и "Нафтекс петрол" във връзка със започналото производство по несъстоятелност на холдинга. Мярката е поискана от самия "Петрол холдинг" като длъжник и "Ню Ко Загора" като кредитор. Така акциите на четирите основни акционера в момента в "Петрол" са блокирани и няма да могат да се прехвърлят, освен ако запорът не бъде обжалван и вдигнат от по-висша съдебна инстанция.Наглед скучното съдебно определение всъщност е опит да се спре промяна в собствеността над "Петрол". А там за власт се борят Цветан Василев, Делян Пеевски, а отскоро се намесва и името на Гриша Ганчев, който неотдавна пое ръководството на компанията.

Акционерни ротации

Успоредно на тази защитна реакция започна и промяна в собствеността на самите акционери. "Корект фарм" вече има нов собственик. На 17 юли Костадин Каракостов, който до този момент е едноличен собственик на компанията, я продава срещу 10 хил. лв. на Николай Гергов. Гергов е световен шампион по борба и отказа какъвто и да било коментар по сделката пред "Капитал".Междувременно пък в Софийски градски съд беше внесен, а след това и оттеглен иск за несъстоятелност на "Корект фарм". Подобни искове има и при други от основните акционери на "Петрол".

Какво означават стъпките

Запорът очевидно е защитен механизъм от страна на "Петрол холдинг" да опази имуществото си. Първо, то няма да бъде продадено на трети лица, а и има шанс продажбата на участието му в "Петрол" да се окаже недействителна в зависимост от това към коя дата съдът ще определи "Петрол холдинг" за неплатежоспособен.Битката за активите на холдинга се води от години. Основните спорещи страни бяха някогашните съдружници Митко Събев и Денис Ершов. От зимата на 2013 г. Ершов взе контрол над холдинга, но веднага след това се раздели с най-ценния актив - дистрибутора на горива на дребно "Петрол". Той премина към вече споменатите четири основни акционера, които изкупиха акциите с финансиране от Корпоративна търговска банка (КТБ). Реално КТБ бе основен кредитор на групата на "Петрол" през последните години, а мажоритарният собственик на банката Цветан Василев няколко пъти даде ултиматум на каращите се страни да оправят отношенията си. В крайна сметката чрез четирите дружества банката де факто пое контрол над "Петрол". Консервирането на КТБ на 20 юни и поставянето на Василев в немилост обаче отваря врати дистрибуторът на горива отново да смени собственика си.Очаквайте подробности в съботния брой на "Капитал"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно