Обновена  25 юли 08:25
1000 лева глоба за родопчанин, ако не се ожени за ученичка

"Кой ти е знаел, че ще влизаме в съда и ще даваме обяснения защо сме влюбени и живеем заедно", казват Йълдъс Богданова и Асен Кьоров от родопското село Гълъбово. Младежът е заплашен от 1000 лева глоба, ако до септември не се ожени за момичето.

Когато двамата заживели заедно в къщата на 31-годишния Асен, Йълдъс е едва на 15 години. Твърдят, че не си давали сметка, че нарушават закона.

Учителите в общинския център в Баните, където учила вече бременната девойка, сезирали властите. "Не ходих две седмици на училище и са разбрали", казва Йълдъс. Социалните служби дошли в дома им на проверка, след като вече бил подаден сигнал в полицията и прокуратурата.

"Полицаите описваха какво имам, как живея, дали съм я откраднал и питаха доброволно ли е у нас", разказва бъдещият жених.

"Родителите ни бяха съгласни,за нас това е по-важно, отколкото какво пише в някакви закони", казва момичето, което е бременно в 7-ия месец. Двамата признават, че бебето не е по погрешка, а е планувано.

Асен и Йълдъс дружили около година. Домовете им са в един квартал. В селото им няма училище и тя пътувала с автобус до СОУ "Христо Ботев" в Баните. Завършила е 9-и клас, а наесен би трябвало да запише 10-и.

Асен е с основно образование. Работил е в строителството из страната, бил е на гурбет в оранжерии в Гърция и Белгия. Сега помага на родителите си да събират сено. Младата му булка си стои вкъщи, тъй като е трудноподвижна. Асен твърди, че е заделил пари и могат да се справят с харчовете за бебето.

Двамата заживели заедно на 20 декември м.г. Нанесли се в къщата на Асен на първия етаж. На втория живее брат му Малин, който е 8 г. по-голям от него, със семейството си. Преди време, когато се женил, той също взел малолетна. Съпругата му била дори още по-малка - на 14 години.

"Никой не ги е викал в съда, при тях всичко мина нормално", казва бащата на Асен и Малин Митко. Той спокойно приел младата си снаха, помага й.

"Етървата също ми обеща да помага за бебето, минала е точно по моя път, и тя е родила малка. Имам думата за помощ и от мама, и от свекървата", казва невръстната Йълдъс.

Двамата се събрали с благословията на родителите си. "Дъщеря ни каза, че не може без Асен и го обича, затова се съгласихме да живеят заедно", казаха родителите й. Фамилиите и на двамата са почитани в селото.

Майката и бащата на девойката - Айше и Илчо, обявиха пред съда в Смолян, че действително са разрешили на дъщеря си да живее с Асен. Същото направили и сватовете им Митко и Лиляна.

След като младите казали, че искат да живеят заедно, майката на Йълдъс търси адвокат, който да им помогне да сключат брак. Момичето е средното от трите деца в семейството. Най-големият - Кристофър, е на 17 г., а Десислава - на 12. 

Йълдъс признава, че не е добра ученичка. Получава тройки и четворки. "Никой предмет не ми е слабост. Завърших учебната година, но не съм си взела бележника. Училището за мен е мъчение. Ако знаехме с Асен, че ще възникне такъв проблем, щях да изчакам поне да стана на 16. Но ще завърша училище по индивидуален план, като поотгледам бебето", казва бременната ученичка.

"Хората в Гълъбово ги подкрепят. В миналото също е имало случаи млади да се женят, но законите са позволявали, законът си е закон. Досега нямаше как да сключа брак, при условие че момичето е малолетно", казва кметицата Невена Асенова.

В същото време обаче изчислява, че бебето на необичайната двойка ще е единственото, родено в Гълъбово през годината. През м.г. в селото с 540 души се родили едва 2 деца, а през по-миналата - 3.

Асен ще трябва да плати 1000 лв. глоба и да ходи на пробация, ако до септември не сключи граждански брак с момичето, разпореди районният съд в Смолян. Ултиматумът му се поставя, за да отърве присъда за умишлено престъпление от общ характер.

Асен обеща, че ще се ожени за Йълдъс до поставения му срок. Мъжът няма собствен автомобил и ще трябва да дойде на делото с автобус или да го докара приятел.

"Вместо да мислят как да преживяват хората, властите ги тормозят с излишни неща като моето дело. Загубих един ден и 30 лв. за гориво. Йълдъс скоро ще навърши пълнолетие и всичко ще се забрави", коментира Кьоров.

Съдът го задължи на следващо съдебно заседание да представи акт за сключен граждански брак. Делото е на 16 септември. На него ще присъства само Асен , тъй като Йълдъс тогава би трябвало да е родила детето.

Законът не позволява невръстната майка да получава майчинство в класическия му смисъл. Той предвижда тя да има 12 месеца осигурителен стаж, а като ученичка няма как. Семейството ще разчита на роднините си, социалните служби и евентуално на общината. Родителите на Йълдъс не могат да  помагат финансово, тъй като са безработни от години. Всичко пада на гърба на Асен.

Седмокласничка отгледа бебето на абитуриент

Двойка ученици от Смолян станаха родители през 2006 г. и нарекоха сина си Йордан. Майката Илияна тогава бе в 7-и клас, на 14 години, а бащата Красимир - в 11-и, на 18 г.
 

Илияна държи рекорда като най-младата родилка в АГ отделението на смолянската болница.

Ученическата история впечатли цялата страна тогава. Илияна и Краси били комшии, живеели в съседни блокове и заченали бебето по време на пролетната ваканция.
За алиби пред родителите си казвали, че имат часове по "самоподготовка". Така им разрешавали "да учат заедно по математика". В отглеждането на Данчо, който сега е ученик, им помагаха родителите.

Красимир завършил и отслужил казармата, докато растял синът им. Уж по-големият от двойката обаче, той се показал по-неподготвен за семейство - решил и ги изоставил.
Илияна и Красимир нямали сключен брак, защото не са имали нужните години, и се разделили без формалности - просто се напуснали един друг.

Вторият мъж в живота на Илияна, от когото родила друго дете пак преди да навърши пълнолетие, починал на място след жестока катастрофа.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Илияна
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 16:42
0
0
Аз съм Илияна и пишете лъжи.Първо детето ми е родено преэ 2003 година а не през 2006 както пишете и второ нямам други деца.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно